fbpx

Kausisähkö – mitä se tarkoittaa?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta talviajaksi ja kesäajaksi. Tällöin talvikauden hinta on korkeampi kuin kesäkautena, jolloin sähkön pörssihinta on edullisempaa. 

  • Toistaiseksi voimassaoleva sopimus, jossa eri hinta talvikaudelle ja kesäkaudelle 
  • Talviaika on arkipäivät 1.11 – 31.3 välisenä aikana, ma – la klo 07 – 22 
  • Kesäaika ja normaalit hinnat 1.4 – 30.10 välinen aika (koko aika) + talvikuukausina ma – la klo 22 -07, su koko päivän 

Saat siis ostettua kausisähköä talviaikana sunnuntaisin ja ma-la välillä myös kesäajan hinnalla kello 22 – 07 välisenä aikana. Huomaa, että osa sähköyhtiöistä tarjoaa kesähintaa kellonajoilla 22 – 06. 

Käytännössä kausisähkön avulla saat siis ostettua tietyllä kiinteällä hinnalla sähköä riippuen siitä, mikä vuodenaika on kyseessä (ja mikä päivä / kellonaika). 

Kausisähkö – talvi ja kesäkauden ajat 

Talvikausi hinnatKesäkauden hinnat
1.11 – 31.3 ma – la klo 07 – 22 1.4 – 31.11 
Sunnuntait koko vuoden
Klo 22 – 07 koko vuoden 

Tästä näet, kumpaan hintaluokkaan kausisähkön hinta vaihtelee. Huomioi, että kellonajoissa voi olla pientä vaihtelua eri sähköyhtiöille. Toiset sähköyhtiöt voivat pitää kesäkauden hintaa vain klo 22 – 06 asti. 

Kenelle kausisähkö soveltuu?

Kausisähkö soveltuu erityisen hyvin yrityksiin ja maatiloihin, jossa sähkön käyttö on suurta kesäaikaan, jolloin sähkön hinta on edullisempaa kuin talvikuukausina. 

Lisäksi kausisähkö voi soveltua niille, joilla on sähkölämmitteinen omakotitalo tai kesämökki. Yleisesti voidaan arvioida, että mikäli sähkön käyttö ylittää 10 000 kWh vuodessa – voi kausisähkö olla sinulle sopiva sähkösopimus tuote. 

Tällöin kausisähkö voi olla sinulle sopiva tuote:

  • Haluat eri hinnan kesäajaksi ja talviajaksi
  • Arvostat kiinteää hintaa 
  • Voit vaikuttaa sähkön hintaan ajoittamalla sähkön käyttöä yöaikaan 

Käydään läpi seuraavaksi kausisähkön edut ja miinukset. 

Kausisähkön edut ja miinukset

Plussat
  • Halvempi hinta kesäkaudelle
  • Kiinteä hinta tuo ennakoitavuutta
  • Ei yllätyksiä sähkön hinnalle
Miinukset
  • Hieman monimutkainen hinnoittelu
  • Suurimmalle osalle normaali kiinteä hinta parempi
  • Hinta voi nousta, kun ei paljon tarjontaa ja kilpailua

Kausisähkön edut liittyvät ennakoitavaan hintaan. Lisäksi saat sen avulla paremman kiinteän hinnan kesäkuukausiksi.

Kausisähkön miinuksena on hieman monimutkainen hinnoittelu ja tarjonnan puute, joka voi nostaa hintoja. Koska kausisähkön kysyntä on rajattua, eivät sähköyhtiöt kilpaile kovilla tarjouksilla asiakkaista. Tämä voi tehdä sopimustyypeistä muita kalliimman vaihtoehdon. 

Kausisähkö vrs. aikasähkö 

Kausisähkö on aikasähkön yksi muunnos, sillä kausisähkössä saat ostettua sähköä tietyllä hinnalla tiettyinä kellonajoilla. Se eroaa aikasähköstä siten, että lisäksi kausisähkössä on määritelty eri hinta vuodenajoille – toisin kuin aikasähkössä. 

Aikasähkö on yksinkertaisempi tuote, joten se soveltuu suurimmalle osalle. Se soveltuu niille, jotka haluavat kiinteän hinnan tietyille kellonajoille. Kausisähkö onkin suunniteltu enemmän tietyn toimialan yrityksille, kuten maatiloille. 

Kausisähkö vrs. yleissähkö 

Yleissähkössä sähkön hinta on kiinteä koko sopimuskauden, esimerkiksi seuraavaksi 12 kuukaudeksi. Tällöin hinta pysyy samana kesäkuukausina ja talvikuukausina. 

Toisin kuin kausisähkö sopimuksessa, yleissähkön hinta ei muutu sopimuskauden aikana edes talvikuukausina. Jos haluat siis kiinteän hinnan koko vuodeksi samalla hinnalla – soveltuu yleissähkö sopimus sinulle paremmin. 

Jos haluat edullisemman hinnan kesäkuukausille, voi kausisähkö soveltua sinulle paremmin. Suosittelemme vertaamaan kausisähkön talvi hintaa suhteessa yleissähkön hintaan. Muista, että talvella sähkön kulutus on korkeampaa, joten korkeampi kausisähkön hinta talvella voi tehdä sopimus mallista yleissähköä kalliimman! 

Suomen paras sähkövertailu palvelu

Näin selvität halvimman sähkösopimuksen 

  1. Kilpailuta sähköyhtiöt 

Ennen kuin kilpailutat sähköyhtiöt ja sähkösopimukset, sinun tulisi tietää oma sähkön tarve. Ilmoita sähköyhtiöiden vertailuun osoitetiedot, sähkön tarve määrä (kilowatteja) ja aloita kilpailutus! 

  1. Valitse sopivin sähkötarjous 

Voit valita, haluatko nähdä vain pörssisähkö, toistaiseksi voimassaolevia tai kiinteähintaisia sopimuksia. Valitse halvin sähkötarjous vertailemalla eri sähkösopimuksia keskenään! 

  1. Ota sähkösopimus käyttöön 

Kun olet löytänyt parhaan ja halvimman sähkösopimuksen – voit ottaa sen käyttöön helposti ja nopeasti omilla verkkopankkitunnuksilla. Päätä, milloin haluat uuden sähkösopimuksen astuvan voimaan.

Vertaa kausisähköä muihin määräaikaisiin sopimuksiin

Voit solmia kausisähkön tilalle myös esimerkiksi lyhyen 6 kk määräaikaisen sopimuksen, jolloin ostat sähköä kiinteällä hinnalla seuraavan puolen vuoden ajan. Toinen vaihtoehto on valita pidempi määräaika kiinteällä hinnalle vaikka 12 tai 24 kuukauden ajaksi. 

  • Vertaa kausisähköä muihin määräaikaisiin sopimuksiin
  • Kausisähkön voi korvata yleissähköllä, jossa kiinteä hinta koko sopimuskauden ajaksi 

On hyvä muistaa, että kausisähköön ei löydy yhtä helposti tarjouksia, kun suosituimpiin sopimusmuotoihin. Tästä syystä et välttämättä saa löydettyä kausisähköön yhtä hyvää tarjoushintaa, kun sen tarjonta on vähäisempää! 

Sähkökuningas suosittelee, että kuluttaja ja yrittäjä vertaa kausisähköä samalla muihin määräaikaisiin sopimuksiin – ja myös toistaiseksi voimassa olevaan sähkösopimukseen. 

Säästää kuluissa

Säästät sähkökuluissa, kun kilpailutat sähkösopimuksen. 

Kilpailuta nopeasti

Kilpailuttaminen on nopeaa ja helppoa.

Helppo vertailla

Vertailupalvelun avulla selvität nopeasti ja vertaat eri sähkösopimuksia.

24/7

Voit hakea ja verrata sähkösopimuksia milloin vain kellon ympäri. 

Usein kysyttyä kausisähköstä 

Mikä on kausisähkö?

Kausisähkö tarkoittaa, että ostat sähköä kiinteällä hinnalla talvikauden ja kesäkauden hinnalla. Talvikauden hintana on 1.11 – 31.3 välinen aika (ma – la klo 07 – 22) ja kesäkauden hintana 1.4 – 31.10 välinen koko aika (sekä 1.11-31.3 välisen ajan sunnuntait ja klo 22 – 07). 

Milloin kausisähkö kannattaa?

Kausisähkö soveltuu yli 10 000 kWh vuodessa sähköä käyttävät kotitaloudet, yritykset ja maatilat, jotka haluavat kiinteän hinnan talvikaudelle ja kesäkaudelle. Se voi soveltua erityisesti silloin, kun sähkön käyttö on suurta kesäkaudelle (esim. maatilat). 

Mitä eroa kausisähköllä on yleissähköön? 

Yleissähkössä sähkön kiinteä hinta pysyy samana koko sopimuskauden. kausisähkössä sähkön hinnalle annetaan eri kiinteä hinta sen mukaan, onko kyseessä talvikauden vai kesäkauden hinta. 

Onko kausisähkö toistaiseksi voimassaoleva sopimus?

Kausisähkösopimus solmitaan yleensä toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena. 

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika on kansainvälisen markkinoinnin osaaja ja KTK. Hän on vastannut Sähkökuninkaan asiantuntevista artikkeleista alusta alkaen. Mikan kirjoitusten taustalla on halu auttaa suomalaisia navigoimaan sähkösopimusten ja sähköön liittyvien aiheiden ympärillä. Lisäksi Mika haluaa antaa vinkkejä kotitalouksille siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida oman sähkösopimusten hallinnoinnissa ja vertailussa.

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

Kodin ja kodinkoneiden sähkönkulutus 

Tässä kattava listaus siitä, paljonko koti ja kodinkoneet kuluttavat sähköä. Lisäksi vertailussa eri sähkönkulutuksen hinnat.  Alla vastaukset seuraaviin kysymyksiin:  Paljonko ...

Parhaat Hehku tarjoukset juuri nyt! 

Tässä koottuna Hehku Energian parhaat sähkötarjoukset juuri. Hinnat ja ehdot, sekä linkki sähkösopimuksen tekemiseen! Sähkösopimus Sähköenergian hinta Kuukausimaksu Tarjous Hehku ...
sähkö

Sähkökatkot Suomessa – reaaliajassa listaus sähkökatkoista 

Suomessa Energiavirasto pitää yllä sähkökatkoista karttaa, josta selviää sähköyhtiöiden sähkökatkot. Näet täältä aina ajankohtaiset sähkökatkot omalta paikkakunnalta ja sähköyhtiöltä:  Sähkökatkot ...