24 kk määräaikainen sähkösopimus

24 kuukauden määräaikainen sähkösopimus on kuluttajan ja  sähkönmyyjän välinen sopimus, jonka avulla voit tehdä sähkösopimuksen kahden vuoden määräajaksi. Tällainen sopimus on usein järkevä vaihtoehto, jos haluat varmistaa sähkön hintatason tietyksi ajaksi tai jos haluat välttää usein vaihtuvat sähkösopimuksen hinnat. 

24 kuukauden määräaikainen sähkösopimus voi olla joko kiinteähintainen tai muuttuvahintainen. Kiinteähintaisessa sopimuksessa sähkön hinta on sama koko sopimuskauden. Muuttuva hintaisessa sopimuksessa sähkön hinta määräytyy joko sähköpörssin hintatason tai sähköyhtiön hinnoittelun perusteella.

Ennen kuin teet 24 kuukauden määräaika sopimuksen, on tärkeää vertailla eri tarjouksia ja valita sopimus, joka tarjoaa sinulle parhaan mahdollisen hinnan ja ehdot. Kilpailuttamalla Sähkökuninkaan avulla sähkösopimukset selvität nopeasti, mistä löytyy sinulle paras tarjous!

24 kk määräaikainen sähkösopimus on sitova 

Sähkösopimus on sitova määräajan, jolloin kuluttaja tai sähkön myyjä ei voi irtisanoa sopimusta. Tähän löytyy kuitenkin yksi erityinen poikkeussääntö, nimittäin muutto uuteen osoitteeseen on riittävä syy irtisanoa myös määräaikaisen sopimuksen. 

Jos olet muuttamassa uuteen kotiin, voit joko irtisanoa sopimuksen tai pyytää sähköyhtiöltä, että nykyistä sopimusta jatketaan uudessa kodissa. Sähkön myyjällä on myös oikeus irtisanoa sopimus muuton yhteydessä, jolloin sopimusta ei jatketa. 

Osa sähköyhtiöistä voi tarjota irtisanomismahdollisuutta sopimussakkoa vastaan määräaikaisissa sopimuksissa. Käytännössä tällöin maksat hinnaston mukaisesti kiinteän hinnan siitä, että määräaikainen sopimus puretaan. Suurimmassa osassa määräaikaisia sopimuksia ei ole irtisanomispykälää, joten olet sitoutunut sopimukseen koko määräajan. 

24 kk sähkösopimus pähkinänkuoressa 

  • Määräaikainen sopimus, joka on voimassa 24 kk 
  • Sähkön hinta ja kuukausimaksu pysyvät muuttumattomina kahden vuoden ajan 
  • Sähkön myyjät voivat tarjota edullisempaa hintaa 24 kk määräaikaiseen sopimukseen
  • Sopimus loppuu automaattisesti kahden vuoden jälkeen, jolloin sopimus on toistaiseksi voimassa oleva tai se voidaan vaihtaa 
  • Määräaikaista sopimusta ei voida irtisanoa kesken sopimuskauden
  • Muutto on riittävä syy irtisanoa myös määräaikainen 24 kk sopimus
  • Mahdollista sopia määräaikainen sähkösopimus myös yritykselle  

Kiinteät ehdot sähkösopimukseen kahdeksi vuodeksi 

Määräaikaisen sähkösopimuksen valitseminen kahdeksi vuodeksi voi olla fiksu valinta, kun haluat lukita sähkösopimuksen hinnat ja kuukausimaksut kiinteäksi kahden vuoden ajaksi. Tällöin tiedät tarkkaan, miten sähkölaskun hinta muodostuu. 

Sähköyhtiöt tarjoavat usein hyviä sopimusehtoja kahden vuoden määräaikaiseen sopimukseen. Tämä johtuu siitä, että kahdeksi vuodeksi sovittu asiakkuus on heille pitkäaikainen asiakas, jolloin hintaa ja katteita voidaan hieman alentaa. 

Saat usein 24 kk sopimukseen paremmat ehdot kuin 12 kk määräaikaiseen sopimukseen. Miinuspuolena on, että sitoudut sopimukseen kahdeksi vuodeksi, jollet muuta uuteen kotiin kesken sopimuskauden. 

Näin määräaikaisen sähkösopimuksen hinta muodostuu 

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta muodostuu neljästä eri tekijästä: 

  1. Sähköenergian ostohinta (pörssi, kiinteä, muuttuva) 
  2. Perusmaksu 
  3. Sähkövero
  4. Sähkön siirtohinnat 

Kahta ensimmäistä voit kilpailuttaa, sillä sähkön myyjät voit kilpailuttaa jo vuodesta 1998 alkaen. 

Sähköveroa ja sähkön siirtohintaa ei voida kilpailuttaa, vaan ne tulevat kiinteinä ja lisätään aina hintaan. Sähköveroon on annettu väliaikainen alennus huhtikuun 2023 loppuun asti, jolloin sähköenergian ostosta maksetaan vähemmän arvonlisäveroa. 

Sähkön siirtoa ei voida myöskään kilpailuttaa, vaan siitä tulee erikseen lasku hinnaston mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat aina sovitun sähkölaskun lisäksi sähkönsiirrosta erikseen. 

Pörssisähköä vai kiinteähintaista sähköä? 

24 kuukauden määräaikainen sopimus ei tarkoita sitä, että sähkölaskun suuruus on kiinteä. Käytännössä määräaikainen sopimus tarkoittaa, että sopimukseen on määritelty kiinteät hinnoitteluperusteet sähkön ostolle. 

Käytännössä sopimuksessa on määritelty, millä ehdoilla sähköenergiaa ostetaan. Yksi suosittu vaihtoehto on ostaa sähköä pörssihinnalla, jolloin sähkön tuntikohtainen hinnoittelu ja sähköenergian käyttömäärä määrittävät, paljonko maksat sähkön käytöstä. Jos ostat pörssihinnalla sähköä, hintaan lisätään vielä sähkön myyjän välityspalkkio päälle. Voit vertailla eri sähköyhtiöitä nimenomaan sillä, kuinka paljon ne ottavat välityspalkkiota hinnasta myydessä sähköä pörssihinnalla. 

Sähkösopimukseen voidaan määritellä myös kiinteä hinta, jolloin maksat joko kiinteää sähköenergian kilowattihintaa sähköstä sopimuskauden ajan tai kiinteän kuukausihinnan, johon sisältyy sovittu määrä sähköenergiaa. Jos sovit kiinteän sähkölaskun suuruuden, maksat usein preemiota eli ekstraa sähkön myyjälle siitä, että saat hyvin ennustettavan sähkölaskun. 

Usein sähkölle voidaan määritellä myös kaksi eri hintaa: yöhinta ja päivähinta. Koska pörssisähkön hinta on edullisempaa yöaikaan, voidaan sitä tarjota edullisemmalla hinnalla kuin korkean hinnan hinnan aikaan. 

Edullinen sähkösopimus 24 kk sopimuksella

Hyvä uutinen on se, että voit löytää edullisen sähkösopimuksen 24 kk määräaikaiseen sopimukseen, sillä sähkön myyjät etsivät kahden vuoden määräaikaisia asiakkaita mielellään! 

Vertailun avulla selvität, mistä saat halvimman sähkösopimuksen ja sinulle parhaat ehdot. Nämä asiat vaikuttavat siihen, mistä löytyy paras sähkösopimus: 

Mikäli asut omakotitalossa, joka lämpiää sähköllä, ei perusmaksun suuruudella ole merkittävää vaikutusta sähkölaskun hintaan. Tällöin paljon tärkeämpää on saada mahdollisimman halpa hinta ostettavalle sähköenergialle. Usein edullisin vaihtoehto on tällöin pörssihintainen sähkö, erityisesti jos pystyt optimoimaan omaa sähkön kulutusta yöaikaan, jolloin sähkön hinta on edullisempaa. 

Kilpailuta ja löydä Sähkökuninkaan avulla edullisin sähkösopimus 

Kilpailuttaminen on hyvin helppoa ja nopeaa, joten jokaisen kannattaisi ensin vertailla tarjolla olevia sähkösopimuksia. Mitä pidemmäksi aikaa sitoudut asiakkaaksi, sen tärkeämpää on löytää edullisin sähkösopimus! 

Tässä 4 hyvää syytä, miksi sähkösopimukset kannattaa vertailla Sähkökuninkaan avulla: 

  1. Kilpailuttaminen ja vertailu on maksutonta 
  2. Säästää rahaa, kun löydät parhaan sinulle sopivan sähkösopimuksen 
  3. Aikaa säästyy, kun näet nopeasti eri sähkösopimukset vertailussa 
  4. Voit verrata sekä määräaikaisia että toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia eri sähkön myyjiltä nopeasti 

Perusmaksu on merkittävä kuluerä kerrostalo asunnossa asuvalle 

Perusmaksu peritään jokaiselta kuukaudelta riippumatta siitä, paljonko käytät sähköä. Perusmaksujen suuruus vaihtelee 4 – 10 euron välillä, joten niiden hinnoissa on merkittäviä eroja. 

Jos asut yksiössä, kaksiossa tai kolmiossa kaupungissa ja kerrostalossa, on sähkön käyttömääräsi pientä. Tällöin kiinteän perusmaksun suuruus voi olla merkittävin kuluerä sopimuksessa, joten sähkön hintavertailussa huomio kannattaa kiinnittää siihen.

Sähkövertailussa näet nopeasti, mistä sähkölaskun hinta koostuu. Kun sähköenergiaa käytetään vähän, voi perusmaksun hinnalla olla suurin vaikutus laskun suuruuteen. 

Myös yritykset voivat saada 24 kk määräaikaisen sähkösopimuksen 

Yritykset voivat solmia sähköyhtiön kanssa myös määräaikaisen sähkösopimuksen. Suurin osa sähköyhtiöistä tarjoaa sähkösopimuksia myös yrityksille, sillä yrityksien sähkönkäyttö on usein suurempaa ja ne ovat hyvin haluttuja asiakkaita sähkön myyjille. 

Voit verrata yhtiönä eri vaihtoehtoja sähkösopimukselle. Yrityksen sähköntarve määrittää paljon, minkälainen sopimusmalli on paras ja järkevin. Osa yrityksistä suosii määräaikaisia sopimuksia, jolloin kulut on helpompi ennakoida.

Voit ostaa yritykselle sähköä niin pörssihinnalla, muuttuva hintaisena tai kiinteällä hinnalla. 

24 kk määräaikainen sähkösopimus kannattaa vertailla myös muiden sopimusten kanssa 

Suosittelemme vertailemaan 24 kk määräaikaista sähkösopimusta myös muiden määräaikojen kanssa. Vertaa 24 kk sopimusta ainakin seuraaviin sopimuksiin: 

  • 12 kk määräaikainen sähkösopimus
  • 36 kk määräaikainen sähkösopimus
  • Toistaiseksi voimassa oleva sopimus 

Voit löytää myös edullisen sähkösopimuksen toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen. Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi olla fiksu valinta erityisesti niille, jotka haluavat mahdollisuuden vaihtaa sopimusta halvempaan säännöllisesti. 

Kun vertaat eri sopimus tarjouksia keskenään, varmistat, että sinulla on käytössä markkinoiden edullisin saatavilla oleva sähkösopimus! 

Tiivistelmä: Näin löydät halvimman 24 kk määräaikaisen sähkösopimuksen 

Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa, että kuluttaja ja sähkön myyjä sitoutuvat sovittuihin ehtoihin määräajaksi. Tänä aikana sopimusta ei voida purkaa, jollei toisin sovita. 

Kahden vuoden eli 24 kk määräaikainen sähkösopimus on suosittu, koska usein sähkönmyyjät tarjoavat siihen parempia ehtoja kuin toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin tai 12 kuukauden sopimuksiin

Voit irtisanoa 24 kk määräaikaisen sopimuksen, mikäli muutat uuten kotiin. Muussa tapauksessa sähkösopimus on voimassa sopimuskauden loppuun asti, jonka jälkeen sopimusta voidaan vaihtaa tai sitä jatketaan toistaiseksi voimassa olevana. 

24 kuukauden määräaikaisen sähkösopimuksen kannattaa kilpailuttaa, sillä tarjouksissa on usein isoja eroja. Merkittävää on verrata sähkölaskun hintaa ja miten hinta muodostuu. Haluatko ostaa halvinta sähköä vai suositko mahdollisimman ennustettavaa sähkön hintaa? Jos etsit halvinta sähköä, voi pörssisähkö olla parasta, ennustettavaan hintaan kannattaa valita kiinteähintainen sähkö. 

Sähkökuninkaan avulla vertailet nopeasti, mistä löytyy sinun tarpeisiin sopivin sähkösopimus. Vertailu kannattaa, sillä sen avulla voit löytää nopeasti parhaan sähkösopimuksen heti käyttöön! 

Usein kysyttyä – 24 kk määräaikainen sähkösopimus

Mitä tarkoittaa 24 kk määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen 24 kk sähkösopimus tarkoittaa, että sähkön myyjä ja kuluttaja tekevät määräaikaisen sopimuksen kahdeksi vuodeksi. Tällöin sopimuksessa on määritelty kaikki ehdot ja hinnat, miten sähkölaskun hinta muodostuu.

Voinko irtisanoa 24 kk määräaikaisen sähkösopimuksen?

Määräaikaista sähkösopimusta ei voida irtisanoa, paitsi muuton yhteydessä. Muutto on riittävä syy määräaikaisen sopimuksen irtisanomiseen. Osa sähköyhtiöistä tarjoaa sopimussakkoa vastaan mahdollisuuden irtisanoa sopimuksen, mutta yleensä mahdollisuutta ei ole irtisanomiseen.

Mistä edullinen 24 kk määräaikainen sähkösopimus? 

Löydät sinulle edullisimman sähkösopimuksen vertailun avulla, jolloin näet nopeasti mistä löytyy sinulle paras sähkösopimus. 

Kannattaako ottaa määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Määräaikaisen sähkösopimuksen voit saada edullisemmalla hinnalla, koska sitoudut sovituksia ajaksi sopimukseen. Miinuksena on se, ettei määräaikainen sopimus ole yhtä joustava kuin toistaiseksi voimassa oleva. Jos haluat kilpailuttaa usein sähkösopimukset, kannattaa valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Onko 12 kk vai 24 kk määräaikainen sähkösopimus edullisempi?

Usein saat paremmat ehdot 24 kk määräaikaiseen sopimukseen, sillä pidempi sopimuskausi on sähköyhtiölle parempi. Tällöin sähkönmyyjät tarjoavat usein edullisempia ehtoja pidempiaikaisempaan sopimukseen.

Voinko ostaa pörssisähkö määräaikaisessa sopimuksessa?

Kyllä voit. Määräaikaiseen sopimukseen voidaan ottaa pörssisähkö käyttöön, jolloin maksat sopimuksessa pörssisähkön hintaa. Pörssisähkön päälle sähkön myyjä ottaa välityspalkkion ja perusmaksun, joten myös pörssisähkön käyttäjien kannattaa kilpailuttaa sähkösopimukset.

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika kirjoittaa ajankohtaisista aiheista freelancer-kirjoittajana. Mika pyrkii kirjoittamaan sähköstä, sopimuksista ja markkina ilmiöistä mahdollisimman selkeästi, jota on helppoa lukea kenen tahansa. Mika asuu Vantaalla yhdessä avovaimon kanssa. Mika harrastaa juoksemista ja kuntosalilla käyntiä. Lisäksi kiinnostuksen aiheena on penkkiurheilu, josta lempi lajeina on jalkapallo, jääkiekko ja moottoriurheilu.

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

Kausisähkö - mitä se tarkoittaa

Kausisähkö – mitä se tarkoittaa?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta talviajaksi ja kesäajaksi. Tällöin talvikauden hinta on korkeampi kuin kesäkautena, jolloin sähkön ...
sähkön marginaali

Sähkön marginaali ja myyntimarginaali 

Mitä tarkoittaa sähkön myyntimarginaali? Entä sähkön marginaali? Sähkön myyntimarginaali ja marginaali tarkoittavat samaa asiaa, eli sähköyhtiön perimää välityspalkkiota pörssisähkön spot-hinnan ...

Aikasähkö – mikä se on? 

Aikasähkö tarkoittaa, että sähkön hinta vaihtelee vuorokauden ajan mukaan. Tällöin yöajan ja päiväajan sähkö ovat erihintaisia.  Yösähkö on edullisempaa kuin ...