Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa sopimusta, joka on määritelty tietyn ajan mittaiseksi. Suosituimmat määräaikaiset sähkösopimukset ovat 12 kk ja 24 kk sopimukset. Tällöin sähköyhtiö sitoutuu myymään sähköä sovitulla hinnalla koko sopimuskauden loppuun asti. 

Määräaikaisessa sopimuksessa sitä ei voida irtisanoa kesken sopimuskauden, jollet 1. Muuta uuteen osoitteeseen tai 2. Sopimuksessa on sovittu sopimussakosta, jonka turvin sopimus voidaan irtisanoa ennakkoon. 

  • Yleensä määräaikainen sopimus solmitaan vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi
  • Sopimusta ei voi irtisanoa kesken poislukien muuttoa tai sopimussakkoa
sähkövertailu

Säästä kuluissa

Kannattaako ottaa määräaikainen sähkösopimus? 

Määräaikainen sähkösopimus kannattaa, kun saat sen avulla paremmat ehdot sähkösopimukseen. 

Voit saada edullisemman sähkösopimuksen määräaikaisesta sopimuksesta, jolloin sitoudut pidemmäksi aikaa saman sähköyhtiön asiakkaaksi. Usein sähköyhtiöt tarjoavat edullisempia hintoja 12 – 24 kk määräaikaisiin sopimuksiin. 

  • Pidempään sähkösopimukseen voidaan tarjota parempia ehtoja 
  • Yli 24 kk määräaikainen sopimus on irtisanottavissa kuten toistaiseksi voimassa oleva sopimus 14 päivän varoitusajalla 

Suosittelemme vertailemaan samalla kertaa sekä eri määräaikaisia sähkösopimuksia että toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia keskenään. Näin selvität, soveltuuko sinulle paremmin toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen sopimus.

Suomen paras sähkövertailu palvelu

12 kk määräaikainen sähkösopimus 

12 kk määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa, että solmit sähköyhtiön kanssa määräaikaisen sopimuksen yhdeksi vuodeksi. 

Ota huomioon nämä asiat, ennen kuin valitset 12 kk määräaikaisen sähkösopimuksen: 

  • Saatko parhaan hinnan sähkölle sitoutumalla sopimukseen 12 kk ajaksi? 
  • Soveltuuko lyhyt määräaikainen sopimus paremmin kuin pitkäaikainen määräaikainen sopimus?

Vertaile 12 kk sopimuksessa sitä, mistä sähkön hinta muodostuu (pörssi, kiinteä vai muuttuva?) ja mikä on kiinteä kuukausimaksu sopimuksessa

sähkökuningas maskotti

Näin se toimii

Helppo tapa kilpailuttaa sähkösopimus 

Sähkösopimuksien kilpailutus on fiksua, sillä eri sähkösopimuksissa on isoja eroja. 

Pyydä tarjous sähkösopimuksista

Tarjouksen pyytäminen ei sido sinua mihinkään. Kilpailuttaminen ja hakeminen on maksutonta. 

Valitse paras sopimus

Vertailun avulla selvität nopeasti sinulle parhaan sähkösopimuksen. 

Ota käyttöön 

Uusi sopimus astuu voimaan 14 päivän päästä. 

24 kk määräaikainen sähkösopimus

Usein kahden vuoden eli 24 kk määräaikainen sähkösopimus on kuluttajalle kaikkein edullisin. Miksi? Koska tällöin sähköyhtiöt saavat sinut asiakkaaksi pidemmäksi aikaa, jolloin ne ovat valmiita tarjoamaan edullisempaa hintaa sähkölle. 

  • Vertaile 24 kk ja 12 kk sähkösopimuksen eroa 
  • Tarjotaanko 24 kk sopimukseen edullisempaa hintaa kuin toistaiseksi voimassa olevaan?

Vertaile 24 kk sopimuksessa sitä, mistä sähkön hinta muodostuu (pörssi, kiinteä vai muuttuva?) ja mikä on kiinteä kuukausimaksu sopimuksessa.

36 kk määräaikainen sähkösopimus 

Määräaikaisen sopimuksen voi saada myös 36 kk ajaksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että voit irtisanoa sopimuksen normaalisti 14 päivän varoitusajalla, kun sopimus on ollut voimassa 2 vuotta. Tästä johtuen 36 kk sopimus kannattaa valita, mikäli sillä tarjotaan edullisempaa hintaa kuin kahden vuoden määräajalla. 

Vertaile 36 kk sopimuksessa sitä, mistä sähkön hinta muodostuu (pörssi, kiinteä vai muuttuva?) ja mikä on kiinteä kuukausimaksu sopimuksessa. 

Säästää kuluissa

Säästät sähkökuluissa, kun kilpailutat sähkösopimuksen. 

Kilpailuta nopeasti

Kilpailuttaminen on nopeaa ja helppoa.

Helppo vertailla

Vertailupalvelun avulla selvität nopeasti ja vertaat eri sähkösopimuksia.

24/7

Voit hakea ja verrata sähkösopimuksia milloin vain kellon ympäri. 

Määräaikainen sähkösopimus – voiko sen irtisanoa etuajassa? 

Et voi irtisanoa sopimusta etukäteen, sillä sopimus on sitova molemmille osapuolille määräajan ajaksi. 

Määräaikainen sopimus voidaan irtisanoa vain seuraavista syistä ennakkoon: 

  1. Muutto uuteen osoitteeseen. Jos muutat uuteen osoitteeseen, molemmilla osapuolilla (sinä & sähköyhtiö) on haluttaessa oikeus irtisanoa myös määräaikainen sopimus ilman sopimussakkoa. 
  2. Sopimuksessa on erikseen sovittu irtisanomisesta sopimussakon turvin. Sähkösopimuksessa voi olla sovittuna sopimussakko, jolloin sopimus voidaan irtisanoa myös etuajassa. Sakkoa ei tarvitse maksaa, mikäli sopimus irtisanotaan muutosta johtuen. 
  3. Sopimuskausi on yli 24 kk. Tiesitkö, että yli 24 kk määräaikainen sopimus voidaan irtisanoa kahden vuoden jälkeen normaalisti 14 päivän varoitusajalla – kuten toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Käytännössä voit siis huoletta solmia myös yli kahden vuoden sopimuksen ja irtisanoa sopimuksen kahden vuoden jälkeen milloin haluat. 

Sopimussakon määrään vaikuttaa se, paljonko sopimusta on jäljellä. Esimerkiksi halvinta sopimussakkoa tarjoava Enefit pyytää sopimussakkona 50 euroa, kun määräaikainen sopimus on 24 kuukaudelle.

Jos sähkösopimuksen irtisanoo 12 kuukauden jälkeen 24 kuukauden sopimuksessa, sopimussakko on enää 25 euroa. Kaikki sähköyhtiöt eivät tarjoa määräaikaisen sopimuksen irtisanomista etuajassa.

Mitä määräaikaiseen sähkösopimuksen hinta muodostuu?

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta muodostuu samalla lailla kuin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta. Näistä tekijöistä sinun sähkölaskusi muodostuu: 

  1. Kiinteä kuukausi kulu
  2. Sähkön hinta 
  3. Sähkön siirtohinta 

Kilpailuttaessa sähkösopimuksia voit käytännössä vertailla sähkön hintaa ja sopimuksen kuukausikustannusta keskenään. Sähkön siirtohintaa et voi kilpailuttaa, sillä se riippuu aina alueesta, josta sähköä ostetaan verkkoyhtiöltä! 

Mistä halvin määräaikainen sähkösopimus? 

Halvin määräaikainen sähkösopimus löytyy usein 24 kuukauden sopimukselle. Tällöin sähköyhtiö voi tarjota paremman hinnan sähkölle, kun sitoudut riittävän pitkäksi aikaa asiakkaaksi. 

Halvin sähkösopimus riippuu siitä, mikä on oma käyttömäärä sähkölle ja missä hinnassa pörssisähkö liikkuu. Usein halvin vaihtoehto on valita pörssisähkö määräaikaiseen sähkösopimukseen, mutta kiinteä hinta tuo ennustettavuutta kuluihin. 

Sähkön käyttömäärä vaikuttaa siihen, mihin kannattaa kiinnittää huomio etsiessä halvinta määräaikaista sopimusta. Jos asut pienessä kerrostaloasunnossa, on sähkösopimuksen kiinteät kustannukset merkittäviä kulueriä. Jos asut sähkölämmitteisessä omakotitalossa, on käyttömäärään sidottu sähkön hinta puolestaan merkittävin kuluerä sopimuksessa. 

Määräaikaisen sähkösopimuksen edut ja haitat

Edut: 

  • Voit valita 12 – 24 kuukauden sopimusajan itse 
  • Parempia ehtoja pidempiin määräaikaisiin sopimuksiin 
  • Tiedät tarkkaan, paljonko maksat sopimuksesta 
  • Et sitoudu yli 24 kuukauteen 
  • Voidaan irtisanoa muuton yhteydessä ilman sopimussakkoa 
  • Paljon tarjontaa ja valinnanvaraa 

Miinukset ja haitat: 

  • Sitoudut määräajaksi sopimukseen 
  • Usein sopimusta ei voida irtisanoa ennen määräaikaa tai muuttoa 
  • Sopimussakko irtisanoutumisesta 
  • Markkinatilanne voi vaikuttaa sopimuksen edullisuuteen 

Määräaikainen vrs. toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus 

Määräaikaisen sähkösopimuksen etuina ovat ennakoitavuus, sillä tiedät etukäteen sopimuskauden ajan, paljonko maksat sähköstä. 

Toinen määräaikaisen sopimuksen etu on se, että sähköyhtiöt voivat tarjota paremmat hinnat pidempään määräaikaiseen sopimukseen kuin toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen. 

Määräaikaisen sähkösopimuksen miinuksena on se, että sitoudut tietyksi aikaa sopimuksen. Suosittelemme vertailemaan määräaikaiset sähkötarjoukset myös toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin, jolloin selvität parhaimman tarjouksen ja saatavilla olevan hinnan sähkösopimukseen. 

Kuluttaja, huomioi nämä asiat ennen määräaikaisen sähkösopimuksen ottamista 

Määräaikaista sähkösopimusta tarjotaan aktiivisesti, koska ne ovat sähköyhtiölle järkeviä ja hyviä tapoja sitouttaa asiakas. Määräaikainen sähkösopimus sovitaan 12, 24 tai 36 kuukaudelle. 

Määräaikainen sähkösopimus päättyy automaattisesti määräajan umpeutuessa. Sopimuksessa on määritelty, mitä kustannuksia sopimukseen sisältyy ja miten hinnat määrittyvät. Voit valita pörssisähkön ja kiinteän hinnan välillä ennen sopimuskauden alkua, mutta kesken sopimuskauden muuttaminen ei ole lähtökohtaisesti mahdollista. 

Normaalisti määräaika on enintään 24 kuukautta, koska yli 24 kuukauden määräajan jälkeen voit irtisanoa sopimuksen kuten normaalin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Irtisanomisaika on 14 vuorokautta. 

Muutto on peruste määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomiselle. Jos muutat, ei sinun tarvitse maksaa sopimussakkoa sähkösopimuksen irtisanomisesta. Huomaa, että muu syy kuin muutto ei ole usein mahdollista sopimuksen purkamiselle. Osa sähköyhtiöistä tarjoaa sopimuksen purkamista etuajassa sopimussakkoa vastaan. Näet sopimuksessa, onko sopimus mahdollista purkaa etuajassa muusta syystä kuin muutosta johtuen. 

Kilpailuttamalla ja vertailemalla Sähkökuninkaan avulla määräaikaiset sähkösopimukset selvität, mistä saat parhaat ehdot sopimukselle. Koska kilpailuttaminen ja vertailu on maksutonta, kannattaa vertailu tehdä heti! 

Määräaikaiset sähkösopimukset – usein kysyttyä 

Mitä määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa?

Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa kuluttajan ja sähköyhtiön välistä sopimusta määräajalle. Tämä pitää sisällään hinnan ja muut sopimusehdot. Tyypillinen määräaika on 12 tai 24 kuukautta.

Mitä määräaikainen sähkösopimus pitää sisällään?

Määräaikainen sähkösopimus pitää sisällään sähköenergian hinnan, muut hinnat ja sopimusehdot. Se ei pidä sisällään sähkön siirtoa, vaan siirrosta veloitetaan aina erikseen. 

Voitko määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanoa?

Lähtökohtaisesti määräaikaista sähkösopimusta ei voida irtisanoa, sillä se on sitova sekä kuluttajalle että sähköyhtiölle. Poikkeuksena on muutto kodista, jolloin sopimuksen voidaan irtisanoa. Osa sähköyhtiöstä tarjoaa sopimuksen irtisanomista sopimussakkoa vastaan.  

Voiko määräaikaisen sähkösopimuksen hinta nousta?

Ei voi lähtökohtaisesti koskaan, sillä sähköyhtiö on sitoutunut myymään sähköä sopimuskauden ajan sovituilla ehdoilla. Sähkön hinnan nousu ei ole peruste nostaa määräaikaisen sopimuksen hintaa kesken sopimuskauden. 

Kannattaako määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa ja vertailla toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kanssa. Usein määräaikainen sopimus voi olla kannattava valinta, sillä sähköyhtiöt tarjoavat parempia ehtoja määräaikaisiin sopimuksiin.  

Mikä on paras määräaika sähkösopimukselle? 

Usein parhaat ehdot tarjotaan 24 kuukauden määräaikaiselle sopimukselle. Koska sitoudut sopimuskauden ajaksi sähkösopimukseen, ei yksiselitteisesti parasta määräaikaa voida sanoa. 

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

Kausisähkö - mitä se tarkoittaa

Kausisähkö – mitä se tarkoittaa?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta talviajaksi ja kesäajaksi. Tällöin talvikauden hinta on korkeampi kuin kesäkautena, jolloin sähkön ...
sähkön marginaali

Sähkön marginaali ja myyntimarginaali 

Mitä tarkoittaa sähkön myyntimarginaali? Entä sähkön marginaali? Sähkön myyntimarginaali ja marginaali tarkoittavat samaa asiaa, eli sähköyhtiön perimää välityspalkkiota pörssisähkön spot-hinnan ...

Aikasähkö – mikä se on? 

Aikasähkö tarkoittaa, että sähkön hinta vaihtelee vuorokauden ajan mukaan. Tällöin yöajan ja päiväajan sähkö ovat erihintaisia.  Yösähkö on edullisempaa kuin ...