Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tarkoittaa, että sopimus jatkuu ilman kiinteää sopimusaikaa, kunnes sopimus irtisanotaan. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa kuluttajasuojalain mukaan 14 vuorokauden irtisanomisajalla ilman erityistä syytä.

Näin voit vaihtaa sähkösopimuksen toiseen milloin vain 14 päivän varoitusajalla, eikä irtisanomisesta tarvitse maksaa sopimussakkoa tai muuta irtisanomiskorvausta. Koska toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on hyvin joustava, moni suomalainen suosii sopimusmallia yli määräaikaisen sopimuksen.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tuo joustoa

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tuo joustoa ilman pitkää määräaikaista sitoutumista. Sopimuksen voi helposti irtisanoa tai vaihtaa toiseen juuri silloin kuin haluat.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus tarkoittaa, että sopimus jatkuu niin kauan kunnes sopimus irtisanotaan. Voit irtisanoa sopimuksen milloin vain kahden viikon varoitusajalla, sillä toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanomisaika on 14 päivää.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii kuluttajalle, joka arvostaa helppoa sopimusta ilman sitoutumista. Se sopii sähkönkäyttäjälle, joka haluaa mahdollisuuden vaihtaa nopeasti sopimuksen toiseen sähkön hinnan muuttuessa.

Kolme eri sopimustyyppiä sähkösopimukseen

Toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia on paljon tarjolla. Eri sähkösopimukset kannattaa vertailla aina huolellisesti, sillä sopimuksissa on paljon eroja, miten sähkölaskun hinta muodostuu. Tässä käydään läpi kolme erilaista sähkösopimuksen mallia, jotka ovat suosittuja toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa.

Kiinteän kuukausihinnan sopimus

Kiinteä kuukausihinta tarkoittaa, että maksat joka kuukausi saman euromäärän sähkösopimuksesta riippumatta siitä, mihin hintaan pörssisähkö liikkuu tai paljonko kulutat sähköä. Se sopii kuluttajalle, joka haluaa täydellistä ennustettavuutta omaan sähkölaskuun eikä kaipaa vaihtelua hintaan.

Usein kiinteähintainen sähkösopimus on kaikkein kallein vaihtoehto, joten se harvoin sopii halvinta sopimusta metsästävälle sähkönkäyttäjälle. Kiinteähintaisen sähkösopimuksen etuina onkin hyvä ennustettavuus, ei välttämättä paras hinta.

Huomaa, että kiinteään kuukausihintaan on määritelty maksimi sähkömäärä, mitä voidaan käyttää. Mikäli kyseinen raja ylittyy, maksetaan ylimenevästä osasta sopimuksen mukaisesti. Usein tämä ylittävän osuuden hinta on kallista ja merkittävästi pörssisähköä kalliimpaa.Esimerkiksi Fortum markkinoi kiinteähintaista sopimusta Fortum Vakio-sopimusmallina (Sähkösopimus kerrostaloon alkaen 75 €/kk – Fortum Vakio | fortum.fi) .

toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus faktat

Pörssisähkö

 Pörssisähkö tarkoittaa, että sähkön hinta määräytyy käyttöhetken spot-hinnan mukaan. Spot-hinnan päälle lisätään vielä perusmaksu (kiinteä kk-maksu) ja sähköyhtiön välitysmaksu.

Pörssisähkö on yksi yleisimmistä sopimuksista, sillä se on myös usein kaikkein edullisin vaihtoehto kuluttajalle. Erityisen edullinen vaihtoehto se on niille, jotka voivat kohdentaa omaa sähkönkulutusta iltaan ja yöhön, jolloin sähkön hinta on edullisempaa. Pörssisähkön miinuksena on vaikea ennustettavuus, sillä pörssisähkön hinta heiluu paljon. Hintapiikit voivat olla todella suuria myös päivän sisällä, sillä sähköä ei voida varastoida ja sen hinta riippuu suoraan kysynnästä ja tarjonnasta.

Ajoittain vaihtuva kiinteähintainen sähkösopimus

Suurin osa sähkösopimuksista otetaan kiinteähintaisen sähkösopimuksen ja pörssisähkön välimaastoon. Tällaiset sopimuksessa sähköstä veloitetaan oman kulutuksen mukaan, mutta sähkön hinta ei vaihdu koko ajan. Tällöin sähkön hinta määrittyy tietylle ajanjaksolle ja hintamuutoksista ilmoitetaan aina etukäteen.

Ajoittain vaihtuva sähkösopimus voi olla pörssisähköä parempi vaihtoehto niille, jotka eivät halua seurata sähkön pörssihintaa ja yrittää optimoida omaa sähkön kulutusta arjessa koko ajan. Tyypillinen kiinteä hinta sähkön hinnalle tarkastetaan kuukausittain, jolloin hinta ei heilu koko ajan vaan pysyy kiinteänä tietyn ajan.

Sen etuina on pörssisähköä parempi ennustettavuus kuluissa ja kiinteähintaista sopimusta halvempi sähkön hinta.

Vertaile ja löydä halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Vertailemalla ja kilpailuttamalla sähkösopimukset selvität, mistä löytyy halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Vertailemalla selvität mm. seuraavat asiat:

  • Kiinteän kuukausimaksun hinta
  • Tarjolla olevat sähkösopimus mallit
  •  Pörssisähkön hinta vrs. kiinteän sähkön hinta
  • Arvioitu kuukausikustannus

Oma sähkönkäyttö ja koti vaikuttaa paljon siihen, mikä on sinulle edullisin ratkaisu. Kerrostalossa asuva kotitalous löytää usein halvimman sopimuksen pörssisähkön avulla.

Halvin sähkösopimus voi lyötyä paikalliselta sähköyhtiöltä tai kovaa kasvua hakevalta koko maan toimivalta sähköyhtiöltä. Vertailun ja kilpailuttamisen avulla selvität nopeasti, mistä löytyy sinulle sopivin sähkösopimus.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus vai määräaikainen sopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tuo joustoa arkeen, sillä et sitoudu pitkäksi aikaa mihinkään sähköyhtiöön. Näin voit nopeasti vaihtaa toiseen toimijaan, jos sähkön hinta laskee.

Määräaikainen sähkösopimus otetaan usein 12 tai 24 kuukauden määräajalle. Voit törmätä myös 36 kuukauden pituiseen sähkösopimukseen, mutta se ei ole sitova yli kahden vuoden jälkeen. Kun 24 kuukautta ylittyy, voit irtisanoa sopimuksen kuten toistaiseksi voimassa olevan.

Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia kannattaa vertailla aina myös määräaikaisiin sopimuksiin, sillä usein määräaikaisiin sopimuksiin tarjotaan parempaa hintaa. Voit siis säästää ottamalla määräaikaisen sopimuksen, etenkin jos valitset pidemmän 24 kuukauden sopimusajan.

Valitse toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, kun haluat joustavan ratkaisun

Moni suomalainen pohtii, kannattaako valita sähkösopimus toistaiseksi voimassa olevaksi tai määräaikaiseksi. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on hyvin joustava valinta, sillä se on irtisanottavissa milloin vain 14 vuorokauden kuluessa.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sopii kuluttajalle, joka arvostaa joustavuutta eikä halua sitoutua pitkiin sopimusaikoihin. Se mahdollistaa nopeasti sopimuksen vaihtamisen toiseen esimerkiksi sähkön hintojen muuttuessa.

Sähköyhtiöt tarjoavat kolmea erilaista sopimusmallia toistaiseksi voimassa olevaan sähkösopimukseen. Pörssisähkössä maksat aina pörssin spot-hinnan mukaan sähkön käytöstä. Kiinteä kuukausihinta tarkoittaa, että maksat saman verran sähkölaskua riippumatta siitä, paljonko tarkalleen sähköä menee ja mikä on pörssisähkön hinta. Kolmas sopimusmalli on ajoittain muuttuva hintainen sähkösopimus, jossa tyypillisesti kuukausittain vaihtuu sähkön hinta. Hinnan muutoksista ilmoitetaan aina etukäteen ja tällöin sähkön hinta pysyy kiinteänä ilmoitetun ajan.

Halvin sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla ja vertailemalla sopimukset keskenään! Voit sähkökuninkaan avulla nopeasti vertailla, mistä löytyy halvin toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen sähkösopimus.

Usein kysyttyä – toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Mitä käytännössä tarkoittaa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tarkoittaa sitä, että sopimus on voimassa kunnes se irtisanotaan. Tällöin sopimuksen ehdot ja muut pysyvät samoina niin kauan, kunnes toinen osapuolista päättää irtisanoa sopimuksen. Irtisanomisaika on 14 vuorokautta.

Mikä on toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanomisaika?

Irtisanomisaika on 14 vuorokautta. Voit irtisanoa sähkösopimuksen ilmoittamalla asiasta sähköyhtiölle.

Mitä tapahtuu toistaiseksi voimassa olevalle sähkösopimukselle muuton yhteydessä?

Toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta voidaan jatkaa myös uudessa osoitteessa, kun ilmoitat uudesta osoitteesta sähköyhtiölle. Voit myös uutta kotia varten kilpailuttaa sähkösopimuksen ja vaihtaa sen edullisempaan. 

Kannattaako toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sopii kuluttajalle, joka haluaa joustoa eikä sitoutua pitkiin sopimuksiin. Voit vaihtaa sähkösopimuksen toiseen vain 14  vuorokauden varoitusajalla. 

Miten sopimuksen hinta määrittyy?

Sähkösopimuksessa määritellään, mistä sopimuksen hinta muodostuu. Kiinteän perusmaksun lisäksi maksat sähköenergiasta joko kiinteää hintaa, muuttuva hintaista tai pörssisähkön hintaa. Lisäksi maksat sähkön siirrosta erikseen. 

Minulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voiko hinta muuttua?

Kyllä voi, mutta hinnoista on aina ilmoitettava etukäteen. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja voidaan nostaa useampi kerta vuodessa. 

Miten toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanominen tapahtuu?

Voit irtisanoa sähkösopimuksen ilmoittamalla sähköyhtiölle irtisanomisesta. Irtisanominen astuu voimaan 14 vuorokauden kuluttua ilmoituksesta, joten kerkeät kilpailuttamaan irtisanomisajan jälkeen uuden sähköyhtiön. Irtisanomisen perustetta ei tarvitse kertoa.

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika kirjoittaa ajankohtaisista aiheista freelancer-kirjoittajana. Mika pyrkii kirjoittamaan sähköstä, sopimuksista ja markkina ilmiöistä mahdollisimman selkeästi, jota on helppoa lukea kenen tahansa. Mika asuu Vantaalla yhdessä avovaimon kanssa. Mika harrastaa juoksemista ja kuntosalilla käyntiä. Lisäksi kiinnostuksen aiheena on penkkiurheilu, josta lempi lajeina on jalkapallo, jääkiekko ja moottoriurheilu.

Sähkösopimuksien vertailu kannattaa, sillä hinnoissa voi olla suuria eroja. Vertailemalla eri sopimuksia keskenään selvität, mistä voit saada parhaan sähkösopimuksen.

Palvelut

Sähkö Vertailu

Yhteystiedot

Mannerheimintie 45 A
00250,Helsinki 
Suomi
046 597 2612
asiakaspalvelu@sahkokuningas.fi

046 597 2612