Aikasähkö – mikä se on? 

Aikasähkö tarkoittaa, että sähkön hinta vaihtelee vuorokauden ajan mukaan. Tällöin yöajan ja päiväajan sähkö ovat erihintaisia. 

Yösähkö on edullisempaa kuin päiväsähkö, sillä yöllä pörssihinnat ovat alhaisemmat alhaisemman kysynnän takia. 

 • Aikasähkössä kaksi eri hintaa vuorokauden ajan mukaan – yösähkö ja päiväsähkön hinta energialle 
 • Säästät kuluissa, kun ajoitat sähkönkulutusta yöaikaan
 • Kiinteä hinta yö ja päivä-ajan sähkölle 

Aikasähkö tarkoittaa kaksihintaista sähkösopimusta

Käytännössä aikasähkö tarkoittaa, että sinulla on kaksi eri hintaa sähkön käytölle: päiväsähkö ja yösähkö. 

Kaksihintaisuus ohjaa kulutuksen käyttöä yöaikaan, jolloin sähkön kysyntä on vähäisempää. Tämä on myös ekologisempaa, sillä sähköstä on ylitarjontaa yöaikaan. 

Näin aikasähkön hinta määräytyy:

 • Päiväajan sähkön hinta ajalle 07 – 22 (senttiä/kWh)
 • Yöajan sähkön hinta ajalle 22-07 (senttiä/kWh)
 • Kiinteä kuukausimaksu eli perusmaksu 

Säästää kuluissa

Säästät sähkökuluissa, kun kilpailutat sähkösopimuksen. 

Kilpailuta nopeasti

Kilpailuttaminen on nopeaa ja helppoa.

Helppo vertailla

Vertailupalvelun avulla selvität nopeasti ja vertaat eri sähkösopimuksia.

24/7

Voit hakea ja verrata sähkösopimuksia milloin vain kellon ympäri. 

Kannattaako aikasähkö?

Aikasähkö on fiksu ratkaisu niille, jotka haluavat kiinteän hinnan sähkölle ja pystyvät optimoimaan omaa sähkönkulutusta yöaikaan.

Aikasähkön edut ja miinukset: 

Edut
 • Säästöä yöajan käytöstä
 • Kiinteä hinta tuo ennakkoitavuutta
 • Ohjaa ekologisempaan käyttöön
Miinukset
 • Usein pörssisähköä kalliimpaa
 • Yö ja päiväajan hinta usein lähellä toisiaan

Aikasähkö voi tuoda säästöjä vrs. normaali kiinteä hinta sähkölle. Toisaalta sähkön hintaero voi olla paljon matalampi yö ja päiväaikaan kuin pörssisähkössä. 

Näin aikasähkö toimii 

Aikasähkö jaetaan yö ja päiväsähköön, jolloin molemmissa on oma kiinteä hinta sähköenergialle. 

 • Yön sähköhinta on klo 22 – 07 joka päivä
 • Päiväsähkön hinta ajalle 07 – 22 
 • Kiinteä hinta yö ja päiväajan sähköenergialle 

Jotta aikasähkön käyttö on perusteltua, tulisi yöajan ja päiväajan hinnoilla olevan merkittävä hintaero. Valitettavasti Sähkökuninkaan kokemuksella osa sähköyhtiöistä tarjoaa aikasähköä, jossa sähkön hinnan erotus on yllättävän pieni yö ja päiväajan välillä! 

Aikasähkösopimus voidaan solmia toistaiseksi voimassaolevana tai määräajaksi. Kumpi soveltuu minulle paremmin? Lue tästä vinkkejä oikean sähkösopimuksen valintaan

Näin hyödynnät aikasähkön käytön 

Hyödyt aikasähkön käytöstä, kun siirrät omaa sähkönkulutusta yöaikaan eli klo 22 – 07 väliselle ajalle. Tällöin yösähkön hinta on edullisempaa kuin päiväsaikaan. 

Tässä vinkkejä, kuinka voit siirtää omaa kulutusta yöaikaan (ja vähentää päiväajan sähkön käyttöä): 

 • Lämmitä taloa yöaikaan ja ota lämmitys pois päiväsaikaan 
 • Lataa sähköauto yöaikaan
 • Lataa sähkölaitteet yöaikaan 
 • Ajasta kodinkoneet (astianpesu /pyykinpesu ym) yöaikaan pyöriväksi 

Sinulla on varmasti monia tapoja vähentää erityisesti päivä ajan sähkön käyttöä! Ota huomioon myös kodinkoneita ostaessa niiden sähkönkäyttömäärä. Yleissääntönä voidaan pitää, että modernit ja uudet kodinkoneet ovat energiaystävällisempia kuin vanhat. Modernit kodinkoneet voi myös säätää yöaikaan käytettäväksi, joten sähkön käytön ajoittaminen on helpompaa. 

Aikasähkö eroaa pörssisähköstä kiinteällä hinnalla 

Aikasähkössä on selkeä ero pörssisähköön – hinnan määräytyminen. Pörssisähkössä hinta määräytyy tuntipohjaisesti edellispäivänä (spot-hinta), kun aikasähkössä taas on kiinteä hinta joka päivälle yöajan ja päiväajan sähkölle. 

 • Pörssisähkössä hinta vaihtelee joka tunti
 • Aikasähkössä on kiinteä hinta yöajalle ja päiväsähkölle 
 • Aikasähkön hinta ei vaihdu, vaan se pysyy samana 

Kun arvostat ennakoitavuutta ja kiinteää hintaa, soveltuu aikasähkön käyttö sinulle paremmin. Toisaalta pörssisähköä ostamalla voit saada matalamman hinnan – etenkin, jos pystyt ajoittamaan paljon omaa kulutusta halpaan yöaikaan! 

Aikasähkö vai kausisähkö?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinta on kiinteä tietylle ajanjaksolle, esimerkiksi talviajalle. Kausisähkössä annetaan siis kiinteä hinta tietyille kuukausille, jolloin talvikuukausien sähkön kiinteä hinta on kesäaikaa korkeampi. 

 • Kausisähköllä saat kiinteän hinnan talviajaksi ja kesäajaksi
 • Eri hinta kesäajalle ja talviajalle
 • Sopii kuluttajalle, joka haluaa ennakoitavuutta 

Kumpi sitten kannattaa valita, aikasähkö vai kausisähkö? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Kausisähkö soveltuu hyvin niille, jotka eivät pysty optimoimaan sähkön käyttöä vuorokauden sisällä (siirtää käyttöä yöaikaan), mutta haluavat hyötyä kesäkuukausien halvemmasta hinnasta. 

Näin se toimii

Helppo tapa kilpailuttaa sähkösopimus 

Sähkösopimuksien kilpailutus on fiksua, sillä eri sähkösopimuksissa on isoja eroja. 

Pyydä tarjous sähkösopimuksista

Tarjouksen pyytäminen ei sido sinua mihinkään. Kilpailuttaminen ja hakeminen on maksutonta. 

Valitse paras sopimus

Vertailun avulla selvität nopeasti sinulle parhaan sähkösopimuksen. 

Ota käyttöön 

Uusi sopimus astuu voimaan 14 päivän päästä. 

Aikasähkö vrs. yleissähkö 

Yleissähkö tarkoittaa kiinteää hintaa koko sopimuskauden ajaksi. Toisin kuin aikasähkössä tai kausisähkössä – saat sähköenergian hinnalle yhden kiinteän hinnan koko sopimuskauden ajaksi. 

 • Yleissähkössä sähkön hinta on aina sama 
 • Kiinteä hinta koko sopimuskauden ajaksi
 • Vuorokauden ajasta tai kuukaudesta riippumaton hinta 

Yleissähkö on ylivoimaisesti suosituin kiinteän hinnan tuote Suomessa. Suurin osa siis kiinteää hintaa hakevista valitsee yleissähkön aikasähkön ja kausisähkön sijaan. Mutta miksi? Suurin syy johtuu sen helppoudessa. Kiinteä hinta koko ajalle on hyvin helppo ja vaivaton ratkaisu. Tällöin tiedät aina, paljonko maksat sähköstä! 

Moni kuluttaja, joka haluaa hyötyä halvasta sähkön käytöstä yöaikaan, vaihtaa aikasähkön sijaan sopimuksen pörssisähköön. Syynä on se, että pitkällä aikavälillä pörssisähkö on edullisempaa kuin aikasähkö (jos pystyt siirtämään kulutusta yöaikaan). 

Kannattaako aikasähkö talvella?

Aikasähkö voi olla fiksu valinta talvella, kun haluat kiinteän hinnan sähkölle ja haluat vaikuttaa sähkön hintaan omalla käyttöajalla. 

Koska sähkön hinta pysyy samana joka kuukausi aikasähkössä, maksat samaa hintaa talvikuukausina kuin kesäaikana sähkön käytöstä. 

Aikasähkön käyttö sopii niille talvella, jotka eivät halua maksaa korkeaa pörssihintaa sähköstä talvella. Monen sähkölaskun hinta nousee jokatapauksessa talvella (vaikka sähkön hinta kiinteä), sillä sähkön kulutus nousee suuremmaksi lämmityksestä johtuen. 

Kannattaako aikasähkö kesällä? 

Aikasähkön hinta ei muutu kesällä ja talvella. Tällöin se on suhteellisesti kalliimpi sopimus kesällä kuin talvella (vrs. pörssisähkö), mutta toisaalta hyödyt taas kiinteästä hinnasta talvikuukausina, kun sähkön hinta on korkeampaa. 

Voidaan sanoa, että aikasähkön käyttö soveltuu myös kesäaikaan niille, jotka arvostavat sähkön kiinteää hintaa. Ennen aikasähkön valintaa kesäkaudeksi kannattaa kuitenkin aina vertailla eri sopimustyyppejä keskenään! 

Kilpailuta aikasähkö ja muut sopimustyypit 

Sähkösopimukset kannattaa aina kilpailuttaa, sillä voit säästää sen avulla merkittävästi rahaa. Voit kilpailuttaa kaikki yleisimmät sopimustyypit Sähkökuninkaan avulla: 

 • Kilpailuta aikasähkö, kausisähkö, yleissähkö, pörssisähkö ja muut sopimustyypit hetkessä
 • Löydä halvin hinta sähkönmyyjiä vertailemalla 
 • Arvioi itselle sopivin sopimustyyppi – kaikille halvin hinta ei ole tärkein kriteeri 

Sähkösopimusten vertailu ja kilpailuttaminen kannattaa kaikissa tapauksissa. Voit itse valita, mitä asioita arvostat eniten sähköyhtiön valinnassa. Vaikka suurin osa arvostaa halpaa hintaa – voi sähköyhtiön valinnassa painaa ennakoitavuus ja kiinteä hinta. 

Olipa sinulla tarve kiinteälle hinnalle tai pörssisähkölle – muista kilpailuttaa sähköyhtiöt ennen valintaa! 

Miksi kaikki sähkösopimukset kannattaa kilpailuttaa?

 • Voit vertailla eri tarjouksia nopeasti keskenään
 • Selvität parhaan hinnan ja sopimusehdot kymmenistä eri tarjoajista
 • Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on maksutonta 
 • Säästät rahaa ja aikaa 

Usein kysyttyä aikasähköstä

Mikä on aikasähkö?

Aikasähkö tarkoittaa, että sähkösopimuksessa on kiinteä sähkön hinta yöaikaan (22-07) ja päiväaikaan (07-22). Aikasähkösopimus on kaksihintainen sopimus, jossa saat kiinteän hinnan sähkölle riippuen siitä, mikä vuorokauden aika on. 

Milloin aikasähkö kannattaa?

Aikasähkö kannattaa niille, jotka haluavat kiinteän hinnan sähkölle ja toisaalta haluavat optimoidan sähkönkulutusta yöaikaan, jolloin sähkön hinta on edullisempaa (ja ekologisempaa). 

Mikä on kausisähkö? 

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta tietyille kuukausille, käytännössä talvikuukausille ja kesäkuukausille on eri kiinteä hinta. Tällöin maksat talvikuukausina (Marraskuu – Maaliskuu) eri kiinteää hintaa kuin kesäkuukausina (Huhtikuu – Lokakuu) sähköenergian käytöstä.

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika on kansainvälisen markkinoinnin osaaja ja KTK. Hän on vastannut Sähkökuninkaan asiantuntevista artikkeleista alusta alkaen. Mikan kirjoitusten taustalla on halu auttaa suomalaisia navigoimaan sähkösopimusten ja sähköön liittyvien aiheiden ympärillä. Lisäksi Mika haluaa antaa vinkkejä kotitalouksille siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida oman sähkösopimusten hallinnoinnissa ja vertailussa.

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

Hehku Energia kokemuksia 2024

Minkälaisia kokemuksia Hehku Energian asiakkailla ovat? Tässä meidän analyysimme:  Asiakkaiden kokemuksia Hehkusta – Google ja nettiarvostelut  Mitä mieltä Google kansa ...

Sähkön hinta ennuste 2023 ja pörssisähkön keskihinta 

Pörssisähkön keskihinta vuonna 2023 oli 7,00 snt/kWh. Ennuste sähkön keskihinnalle vuonna 2023 oli lähellä toteutunutta sähkön keskihintaa, kun katsotaan futuurien ...
Kausisähkö - mitä se tarkoittaa

Kausisähkö – mitä se tarkoittaa?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta talviajaksi ja kesäajaksi. Tällöin talvikauden hinta on korkeampi kuin kesäkautena, jolloin sähkön ...