Aurinkopaneeli – mistä paras aurinkopaneeli? 

Aurinkopaneelin avulla tuotat sähköä kotiin auringon tuottaman energian avulla. Aurinkopaneeleista saatava aurinkoenergia on uusiutuvaa energiaa ja yhä suositumpi tapa hankkia sähköä kotitalouteen. 

Aurinkopaneelien suosio on noussut viime vuosina kovasti. Syynä suosion nousuun on sekä kallistunut energian hinta (Ukrainan sota), mutta myös kasvanut energia tietoisuus ja aurinkopaneelien teknologian (tehokkuus ja hinta) parantuminen. 

Tässä artikkelissa käymme läpi:

 • Mitä aurinkopaneelit ovat 
 • Mistä paras aurinkopaneeli 
 • Kuinka aurinkopaneeli tuottaa sähköä 
 • Aurinkopaneelien edut ja miinukset
 • Paljonko aurinkopaneelit tuottavat sähköä
 • Hinnat ja milloin investointi maksaa takaisin 
 • Aurinkopaneelien asennus omakotitaloon 
aurinkopaneeli

Mikä on aurinkopaneeli? 

Aurinkopaneeli on laite, joka muuntaa auringonvalon sähköksi aurinkokennon avulla. Aurinkokennot koostuvat puolijohteista, yleisimmin piistä, jotka vapauttavat elektroneja valon vaikutuksesta. Tämä sähköinen virta voidaan sitten hyödyntää erilaisissa sovelluksissa, kuten kodin sähköntuotannossa, teollisuudessa tai liikenteessä.

 • Aurinkopaneeli on laite, joka muuntaa auringon säteilemän valon suoraan sähköksi aurinkokennojen avulla.
 • Aurinkopaneelin hyötysuhde paljastaa, kuinka suuri osa aurinkoenergiasta saadaan hyödynnettyä

Tärkeää tietoa aurinkopaneeleista

 • Aurinkopaneelin tehokkuus (W) ilmoittaa, paljonko yksi paneeli tuottaa sähköenergiaa tunnissa suorassa auringonpaisteessa 
 • Omakotitaloon asennetaan yleensä 10 – 20 aurinkopaneelia 
 • Aurinkopaneelien hinnat vaihtelevat 5500 – 15000 € välillä
 • Paneelit maksavat itsensä takaisin tyypillisesti 8 – 15 vuodessa
 • Aurinkopaneelien tekninen käyttöikä nykyään vähintään 30 – 40 vuotta 
Mies asentaa aurinkopaneelin

Paras aurinkopaneeli 2024 

Maailman parhaaksi aurinkopaneeliksi on valittu monessa eri puolueettomassa vertailussa: Panasonic Solarpower (Esimerkiksi tuorein Forbes listaus)  ja SunPowerin 440 W-aurinkopaneeli. 

Parhaissa aurinkopaneeleissa on erinomainen hyötysuhde ja tehokkuus. Parhaat aurinkopaneelit saavat jopa yli 20% hyötysuhteen aurinkovoimasta. 

Paras aurinkopaneeli vuodelle 2024 löytyy, kun vertailet seuraavia asioita paneeleissa: 

 • Tehokkuus ja hyötysuhde
 • Hinta (paneelit + asennus) 
 • Takuu ja arvioitu käyttöikä 

Paras tehokkuus ja hyötysuhde aurinkopaneeliin 2024 

Tällä hetkellä markkinoilla parhaat hyötysuhteet (paljonko aurinkoenergiasta saadaan hyödynnettyä) on noin 20% paikkeilla. 

Paras hinta vertailun avulla 

Kun vertaat aurinkopaneelin hintoja ja tuottosuhteita keskenään, löydät parhaan hinta-laatusuhteen paneeleihin. 

Paras takuu 

Hyvä takuu on merkki luotettavuudesta. Sitä pidempi takuu aurinkopaneeleihin, sitä todennäköisemmin sinulla on hyvän käyttöiän paneelit käytössä. 

aurinkopaneeli asennus talon katolle

Miksi aurinkopaneelien suosio on kasvanut? 

Aurinkopaneelit ovat Suomessa vahvasti kasvanut energian tuotanto muoto. Vuonna 2023 Suomen sähköntuotannosta tehtiin hieman alle 1% aurinkoenergian avulla. Vuonna 2024 Energiavirasto odottaa, että Suomen sähköntuotannosta yli 1% tuotetaan aurinkoenergian avulla. 

Suomi on hyvä maa aurinkoenergian hyödyntämiseen, sillä täällä riittää aurinkoa riittävästi aina Sodankylään asti aurinkopaneelien järkevää käyttöä varten. 

Aurinkopaneelit mahdollistavat oman sähköntuotannon auringon voimalla omalla katolla ekologisesti – tuota sähköä aurinkopaneelien avulla omassa kodissa! 

Näin aurinkopaneeli toimii

Aurinkopaneeli koostuu useasta aurinkokennosta (piistä valmistettu, puolijohde). Aurinkokennot (paneelissa) muuttavat auringon säteilyenergian (fotoni) sähkövirraksi, kun fotonit (+) saavat negatiiviset (-) elektronit virtaamaan kennon läpi. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä halutun määrän, kun kennoja asennetaan paneeleihin riittävästi. 

Kuvassa: Näin aurinkopaneeli toimii. 1. Aurinko tuottaa säteilyenergiaa (fotoni). 2. Auringon säteilyenergia osuu paneelin aurinkokennoon 3. Aurinkokenno tuottaa sähköä, kun fotoni saa negatiiviset elektronit liikkeelle ja virtaa läpi kennon. 4. Syntyy sähköenergiaa, jota voidaan hyödyntää aurinko invertterin (muunnin) avulla vaikka kodissa. 

suomalainen aurinkopaneeli

Aurinkopaneelit asennettuna 

Aurinkopaneelin asennus onnistuu nykyään avaimet käteen paketilla. Asennustyön hinta on noin neljännes koko aurinkopaneeli paketin hinnasta. Asennustyöstä voidaan tehdä kotitalousvähennys! 

Voit hankkia Sähkökuninkaan yhteistyökumppanien avulla aurinkopaneelit asennettuna omakotitaloon, rivitaloon tai mökille. Nykyään aurinkopaneelit voi olla fiksuinta hankkia pakettihinnalla, jolloin hintaan sisältyy samalla aurinkopaneelien hankinta ja asennus. Tällöin aurinkopaneelien kilpailutus ja vertailu on myös helpompaa, kun näet kokonaishinnan aurinkopaneeleille! 

Asennukseen 40% kotitalousvähennys

Muista kotitalousvähennys! Saat verotuksessa kotitalousvähennyksen avulla 40% asennustyön hinnasta vähennettyä. Maksimissaan 2250 euroa vuodessa. 

Veroetu on merkittävä, sillä noin 25% aurinkopaneeli paketin hinnasta koostuu asennuksesta. 

Aurinkopaneelit omakotitaloon 

Aurinkopaneelit voi hankkia omakotitaloon helposti kilpailuttamalla aurinkopaneelien tarjoajat. Yhteistyökumppanimme Oomi tarjoaa aurinkopaneelien myyntiä, toimittamista ja asennusta omakotitaloon ympäri Suomen. Pyydä tarjous ja selvitä Oomin asiantuntijan avulla, onko aurinkopaneelien asennus sinun omakotitaloon järkevää! 

Saako aurinkopaneelit asentaa ilman rakennuslupaa?

Kun asennat aurinkopaneelit omaan käyttöön (omakotitalo tai mökki), ei siihen tarvita rakennuslupaa. Näin saat asentaa aurinkopaneelit ilman rakennuslupaa, sillä kyseessä on pieni asennus, jolla ei ole merkittävää vaikutusta ympäristöön tai maankäyttöön. 

Näin monta aurinkopaneelia voidaan asentaa omakotitaloon

Asennettavien aurinkopaneelien määrä riippuu omakotitalon katon pinta-alasta. Yksi aurinkopaneeli vie hieman alle 2 neliömetriä. Tyypillisesti omakotitaloon voidaan asentaa 10 – 20 kappaletta. Tähän tarvitaan 20 – 40 neliömetriä katon pinta-alaa, joka löytyy lähes kaikista katoista. 

Aurinkopaneelin käyttöikä 

Aurinkopaneelin tekninen käyttöikä on nykyään vähintään 30 – 40 vuotta. Niiden teho säilyy erinomaisesti myös käytön yhteydessä, sillä 25 vuoden käytön jälkeen niiden tehokkuus on vielä arvioitu olevan noin 80 – 85% maksimi tasoista. 

aurinkopaneelin asennus kesällä

Tehokkain aurinkopaneeli – näin paljon aurinkopaneeli tuottaa sähköä

Normaalisti kotitalouteen asennettava tehokkain aurinkopaneeli tuottaa noin 400 – 450 Wh huipputehon. Teho riippuu etenkin valitusta paneelityypistä, sillä paneelin ominaisuudet vaikuttavat paljon todelliseen sähkön tuottoon. 

Sähkön tuotanto riippuu kahdesta eri tekijästä: 

 1. Aurinkopaneelin teho (100W, 150W, 200W, 300W….) 
 2. Olosuhteet = Aurinkoenergian määrä 

Kun ostat aurinkopaneeleita, puhutaan aurinkopaneeleiden tehokkuudesta. Ilmoitettu tehokkuusluku kertoo, paljonko aurinkopaneeli tuottaa sähköä optimaalisissa (standardoitu) olosuhteissa tunnissa.

 Esimerkiksi 100(W) Watin aurinkopaneeli tuottaa maksimissaan 100 wattia sähköenergiaa tunnissa, kun siihen paistaa aurinkoenergia suoraan. 300 W paneeli tuottaa tunnissa 300 Wattia sähköä. 

Näin paljon eri paneelien tehokkuudet tuottavat sähköä 

Tässä listattuna eri aurinkopaneelien tehokkuudet ja paljonko ne tuottavat sähköenergiaa suorassa auringonvalossa. 

Näin paljon yksi aurinkopaneeli tuottaa sähköä 

Tässä listaus, paljonko yksi (1) aurinkopaneeli tuottaa sähköenergiaa, kun se saa suoraa auringonvaloa. Luvut ilmoitettu sekä Wateissa (Wh) että Kilowattitunneissa (kWh). 

Aurinkopaneelin tehokkuus Sähköä 1 tunnissa (Watti / Kilowatti)Sähköä 5 tunnissa (Watti/ Kilowatti)Sähköä 12 tunnissa (Watti / Kilowatti)
100 W100 Wh / 0,1 kWh 500 Wh / 0,5 kWh1200 Wh / 1,2 kWh
150 W150 Wh / 0,15 kWh750 Wh / 0,75 kWh1800 Wh / 1,8 kWh
200 W200 Wh / 0,2 kWh1000 Wh / 1kWh2400 Wh / 2,4 kWh
250 W250 Wh / 0,25 kWh1250 Wh / 1,25 kWh3000 Wh / 3,0 kWh
300 W300 Wh / 0,3 kWh1500 Wh / 1,5 kWh3600 Wh / 3,5 kWh
400 W400 Wh / 0,4 kWh2000 Wh / 2 kWh4800 Wh / 4,8 kWh
500 W500 Wh/ 0,5 kWh2500 Wh / 2,5 kWh6000 Wh / 6,0 kWh

Näin paljon omakotitalon aurinkopaneelit tuottavat sähköä 

Omakotitalossa on yleensä katon pinta-alasta riippuen 10 – 20 aurinkopaneelia. Tässä listaus, paljonko paneelit tuottavat sähköä 5 tunnin suoralla auringonpaisteella. 

Aurinkopaneelin tehokkuus Sähköntuotanto 5 h / 10 paneelia Sähköntuotanto 5 h / 20 paneelia 
100 W5 kWh10 kWh
150 W7,5 kWh15 kWh
200 W10 kWh20 kWh
250 W12,5 kWh25 kWh
300 W15 kWh30 kWh
400 W20 kWh40 kWh
500 W25 kWh50 kWh

Taulukko: Jos omakotitalossa on 10 paneelia ja yhden paneelin tehokkuus on 250 W, tuottaa se sähköä 5 tunnin aikana 12,5 kWh (suora auringonvalo). Jos omakotitalossa on 20 paneelia ja paneelin tehokkuus 400W, tuottaa se sähköä 5 tunnin aikana 40 kWh. 

Paljonko aurinkopaneelit maksavat?

Tyypillisesti aurinkopaneelit maksavat pientalon katolle 5500 – 15 000 euroa. Hintaan vaikuttaa asennettavien paneelien määrä, tehokkuus ja paneelin toimittajan hinnoittelu. Keskimäärin aurinkopaneelit maksavat noin 7000 euroa. 

Kuinka nopeasti aurinkopaneeli maksaa itsensä takaisin?

Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin tyypillisesti 8 – 15 vuodessa. On kuitenkin hyvä muistaa, että aurinkopaneelien tekninen käyttöikä on vähintään 30 – 40 vuotta. Tällöin niiden asennus omaan kotiin on pitkällä aikavälillä hyvä investointi. 

Aurinkopaneelin edut ja miinukset 

Aurinkopaneelit ovat uusiutuvaa energiaa, jota on saatavilla maailmassa lähes rajattomasti auringon tuottaman säteilyn ansiosta. Sen etuina on hajautettu energian tuotanto, joka mahdollistaa omavaraisten sähköntuotannon kotitalouteen ja yrityksille. 

Sen miinuksena on sääriippuvaisuus – aurinkopaneelit tuottavat sähköenergiaa vain valoisalla. Lisäksi aurinkopaneelien materiaalit ovat vaikeita saada ja niistä syntyy välillisesti ympäristöhaittoja. 


Tässä tiivistettynä aurinkopaneelien edut (+) ja miinukset (-): 

Edut
 • Tarjolla uusiutuvaa energiaa
 • Yksi Suomen suurimmista sähkönmyyjistä
 • Asiakaspalvelu hyvin tavoitettavissa
 • Pörssisähköä kilpailukykyisellä hinnalla
 • Ekologista sähköä
Haitat
 • Nettisivujen hinnat piilossa 
 • Vaikea vertailla verkkosivuilla hintoja keskenään
 • Negatiivisia kokemuksia aggressiivisesta myynnistä
 • Ei kiinteähintaisia sopimuksia tarjolla
 • Vähemmän vaihtoehtoja sopimuksiin kuin kilpailijoilla

Muista kotitalousvähennys 

Voit vähentää verotuksessa 40% aurinkopaneelien asennuskustannusten työn osuudesta kotitalousvähennyksenä. Tämä on merkittävä veroetu, sillä asennuksen kustannukset ovat noin neljänneksen aurinkopaneelipaketin kokonaishinnasta. 


Vähennys on henkilökohtainen ja maksimissaan 2250 euroa vuodessa. 

Mistä paras aurinkopaneeli? Aloita vertailu ja kilpailutus jo tänään

Sähkökuninkaan yhteistyökumppanina aurinkopaneeleihin Oomi sähköyhtiö:

 • Oomi tarjoaa ammattilaisten ja ison organisaation edut – tuhansia asennuksia takana 
 • Avaimet käteen palvelu – kaikki saman katon alta
 • Maksutonta ja korotonta maksuaikaa – hanki aurinkopaneelit kotiin ilman käsirahaa osamaksulla 

Aurinkopaneeli sanastoa 

 • Aurinkopaneeli = Katolle tai muualle asennettava paneeli, joka koostuu useista kennoista. Aurinkokennot paneelissa tuottavat sähköä aurinkoenergian avulla. 
 • Aurinkokenno = Aurinkokennoja asennettaan aurinkopaneelien sisään useampi kappale. Kennot koostuvat Pii:stä (puolijohde), joka muuntaa auringon tuottaman energian sähköksi virtaamalla kennon läpi. 
 • Auringon valoenergia (fotoni) = Auringon tuottama säteilyenergia 
 • Pii (puolijohde) = Kennon sisällä oleva puolijohde. Negatiivinen atomi, jossa vapaat elektronit lähtevät liikkeelle saadessaan auringon tuottamaa säteilyä. 
 • Sähköenergia = Aurinkopaneelien tuottama sähkö, jota voidaan hyödyntää kotitaloudessa. 
 • Hyötysuhde = Kertoo, paljonko saadusta aurinkoenergiasta voidaan hyödyntää sähköksi. Modernit paneelit tuottavat noin 20% hyötysuhteen. 

Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Mikä on aurinkopaneeli?

Aurinkopaneeli on aurinkokennoista koostuva paneeli, joka tuottaa sähköenergiaa auringon avulla. 

Mikä on aurinkokenno?

Aurinkokenno on Pii:stä (puolijohdin) koostuva kenno, jonka avulla saadaan tuotettua sähköenergiaa. Aurinkokennoja on useampia yhdessä paneelissa. 

Paljonko aurinkopaneelit maksavat?

Aurinkopaneelit maksavat tyypillisesti 5500 – 15 000 euroa omakotitaloon. Hintaan vaikuttaa paneelien määrä ja teho ja sijainti. 

Kuinka nopeasti aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin? 

Tyypillisesti aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin 8 – 15 vuodessa. Tämä on hyvä investointi, sillä aurinkopaneelien käyttöikä on jopa yli 40 vuotta. 

Mikä on aurinkopaneelien käyttöikä? 

Aurinkopaneelien käyttöikä on nykyään vähintään 30 – 40 vuotta. Ne säilyttävät tehokkuutensa hyvin elinkaaren ajan – vielä 25 vuoden käyttöiän kohdalla niiden tehokkuus on 80 – 85% alkuperäisestä.

Paljonko 300W aurinkopaneeli tuottaa sähköä? 

Yksi 300W (watin) aurinkopaneeli tuottaa sähköä 300 wattia (0,3 kWh) tunnissa, kun se saa suoraa auringonpaistetta. Jos sinulla on esimerkiksi 10 aurinkopaneelia katolla, tuottavat ne tunnissa 3 kilowattia sähköä suorassa auringonpaisteessa. 

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

Hehku Energia kokemuksia 2024

Minkälaisia kokemuksia Hehku Energian asiakkailla ovat? Tässä meidän analyysimme:  Asiakkaiden kokemuksia Hehkusta – Google ja nettiarvostelut  Mitä mieltä Google kansa ...

Sähkön hinta ennuste 2023 ja pörssisähkön keskihinta 

Pörssisähkön keskihinta vuonna 2023 oli 7,00 snt/kWh. Ennuste sähkön keskihinnalle vuonna 2023 oli lähellä toteutunutta sähkön keskihintaa, kun katsotaan futuurien ...
Kausisähkö - mitä se tarkoittaa

Kausisähkö – mitä se tarkoittaa?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta talviajaksi ja kesäajaksi. Tällöin talvikauden hinta on korkeampi kuin kesäkautena, jolloin sähkön ...