Pörssisähkö 

Mikä on pörssisähkö? 

Pörssisähkö tarkoittaa sähköä, joka ostetaan Pohjoismaiden yhteisestä Nord Pool – sähköpörssistä. Pörssisähkön hinta muuttuu jatkuvasti, sillä sähkön hinta päivittyy reaaliajassa. Pörssisähkön hintaa voidaan verrata vaikka osakepörssiin, jossa hinta heiluu koko ajan kysynnän ja tarjonnan mukaan. 

Sähköpörssissä sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa seuraavan päivän tuntikohtaisesta sähkön hinnasta eli spot-hinnasta. Spot-hinta tarkoittaa siis pörssisähkön hintaa kyseiselle tunnille. Hinta muodostuu aina edellisenä päivänä, jolloin ostaja ja myyjä tietää aina seuraavan päivän pörssisähkön tuntikohtaisen hinnan eli spot-hinnan.  
Nord Pool-pörssissä Suomen spot-hinta sähkölle muodostuu aina siis edellisen päivän aikana seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille. Tieto seuraavan päivän spot-hinnoista tiedetään aina edellisenä päivänä klo 12.30 (CET), jolla kauppaa käydään seuraavana päivänä.

Mitkä asiat vaikuttavat pörssisähkön hintaan? 

Kysyntä ja tarjonta määrittävät, mihin pörssisähkön hinta kehittyy. Koska talvella on kylmempää, tarvitaan enemmän sähköä lämmittämään taloja ja tiloja. Tällöin myös sähkön kysyntä on suurempaa, jolloin sähkön hinta nousee. Talvella kovan kysyntä piikin aikaan sähköyhtiöt ottavat käyttöön myös kalliimpia sähköntuotanto muotoja, jolloin sähkön tuotantokustannukset nousevat. Tämä näkyy myös hinnassa. 

Kesällä ja lämpimään aikaan sähkön käyttö on vähäisempää, jolloin sähköä ei myöskään tarvita tuottaa yhtä paljoa. Tällöin sähkön hinta on alhaisempi. Lisäksi keväällä, kesällä ja syksyllä voidaan tuottaa tuulienergian avulla enemmän sähköä, jolloin hinta laskee. Yleisimmät syyt hinnan vaihteluun ovat säätila ja sademäärä.

Kellonaika vaikuttaa paljon sähkön kysyntään. Sähkön ostaminen pörssistä on huomattavasti edullisempaa myöhään illalla ja yöllä, koska tällöin sähkön kysyntä on pienempää. Moni pörssisähköä ostava pyrkii hyödyntämään edullista pörssisähköä ajoittamalla omaa sähkönkäyttöä yöaikaan.

Läpinäkyvä ja reaaliaikainen hinta pörssistä 

Mikä on pörssisähkön suurimpia etuja? Pörssisähkön etuina on läpinäkyvyys hinnoittelussa. Kun ostat pörssistä spot-hinnalla sähköä, saat aina markkinahintaan ostettua sähköenergiaa. Toisin kuin kiinteähintaisessa tai muuttuva hintaisessa sähkösopimuksessa, näet ajankohtaisesti pörssisähkön hinnan ja voit lukea, miksi sähkön hinta on noussut. 

Pörssisähkön hinta on aina etukäteen tiedossa edellisenä päivänä klo 12:30 jälkeen, joten tiedät tarkkaan paljonko maksat sähkön käytöstä markkinahintaa. Pörssisähkö on suosittua erityisesti niille, jotka voivat optimoida omaa sähkön käyttöä. 

Moni arvostaa pörssisähkössä läpinäkyvyyttä. Vaikka pörssisähkön hinta heiluu paljon, voit toisaalta omalla käytöllä vaikuttaa paljon sähkölaskun suuruteen. Lisäksi et ole riippuvainen sähköyhtiön määrittämästä hinnasta, kun ostat sähköä pörssistä markkinahintaan. 

Hyödynnä pörssisähkön edullisia tunteja 

Pörssisähkön suurimpia etuja on se, että pörssisähkön hinta on edullista silloin, kuin kysyntää on vähän. Koska pörssisähkön eli spot-hinta ei ole globaali vaan Suomeen sidottu, voit hyödyntää halpaa pörssisähköä tiettyihin kellonaikoihin. 

Edullisinta pörssisähköä saat ostettua myöhään illalla ja yöllä, kun sähkön kulutus Suomessa on pientä. Jos kotisi lämpiää sähköllä, kannattaa kodin lämmittäminen ajoittaa siis yöaikaan, jolloin hinta on hyvin edullista. 

Pörssisähkön hinta voi painua jopa ilmaiseksi, kun markkinoilla on ylitarjontaa sähköstä. Koska sähköä ei voida varastoida, ei sitä voida säilyttää isompaan kysyntä piikkiin. Tästä johtuen ylitarjonnasta johtuen sähkön hinta voi painua nollaan, sillä sähkö kauppiaat eivät voi hyödyntää tuotettua sähköä myöhemmäksi myytäväksi.

Halvinta pörssisähkön hinta on tyypillisesti aamuyön tunteina, jolloin kysyntää on kaikkein vähintä. Kalleinta sähkön hinta on aamulla klo 8 aikaan. Sähkön hinta on edullisempaa myös viikonloppuisin, jolloin sähkön käyttö on vähäisempää.

Pörssisähkö on keskimäärin edullisin muoto ostaa sähköä 

Tilastollisesti sähkön ostaminen on edullisinta pörssisähkön avulla. Tämä johtuu siitä, että sähköyhtiöt joutuvat hinnoittelemaan erilaiset kiinteähintaiset sähkösopimukset preemiolla, joka on pörssisähköä kalliimpaa. 

Erityisesti pörssisähkön käyttö on hyödyllistä, kun pystyt ajoittamaan sähkön kulutusta hiljaisempiin kysyntä aikoihin. Sitä halvempaan aikaan saat ostettua sähköä, sitä enemmän säästät suhteessa kiinteähintaiseen sopimukseen.  

Jos oma sähkön kulutus ajoittuu aina kalleimpiin tunteihin tai et pysty optimoimaan kellonaikoja kulutukselle, voi pörssisähkön tilalta olla sopiva ratkaisu kiinteähintainen tai muuttuvahintainen sähkösopimus. 
Pörssisähköä voit ostaa sekä määräaikaisessa sopimuksessa kuin toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa.

Välityspalkkio eli preemio maksetaan aina pörssisähkön päälle 

On tärkeä huomata, että vaikka valitset pörssisähkön sähköenergian ostoon, maksat aina pörssisähkön päälle välityspalkkiota. Välityspalkkion suuruus vaihtelee eri sähköyhtiöillä ja tämä on merkittävin ero, mitä kannattaa vertailla pörssisähköä ostaessa. 

Välityspalkkio lisätään itse sähkön markkinahinnan päälle ja se on se hinta, joka sinulta laskutetaan.  Jos siis esimerkiksi sähkö maksaa pörssissä 6 snt/kWh ja välityspalkkio on 0,32 snt/kWh, sinulta laskutetaan 6,32 snt/kWh. Välityspalkkiosta voidaan käyttää myös termiä preemio ja se tarkoittaa samaa asiaa.

Pörssisähköä edulliseen määräaikaiseen sähkösopimukseen

Edullinen määräaikainen sopimus voi löytyä 12, 24 tai 36 kuukauden määräajalle. Voit sitoa määräaikaisen sopimuksen hinnan pörssisähkön hintaan, jolloin sähköenergian ostohinta on sidottu pörssihintaan. 

Sähköyhtiöt kannustavat asiakkaita sitoutumaan pidemmäksi aikaa asiakkaaksi. Tästä johtuen ne suosivat määräaikaisia sopimuksia, jolloin asiakkuus säilyy pidempään heillä. 

Tyypillinen määräaikainen sopimus on 12 tai 24 kuukautta. Jos valitset 36 kuukauden sopimusajan, voit irtisanoa sopimuksen 24 kuukauden jälkeen 14 päivän varoitusajalla. Tämä johtuu siitä, että kuluttajalle sitova määräaikainen sopimus on maksimissaan vain kaksi vuotta. 
Määräaikaiset sähkösopimukset kannattaa vertailla, jolloin löydät omaan käyttöön sopivimman ja edullisimman sähkötarjouksen.

Pörssisähkö toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen

Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus löytyy usein pörssisähköön sidotussa sopimuksessa. Tällöin sähkölaskun suuruus määrittyy pörssisähkön hinnan ja kulutuksen mukaan, perusmaksun ja sähkön siirron hinnaston mukaisesti. 

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset kannattaa kilpailuttaa myös määräaikaisten tarjousten kanssa. Harva vaihtaa toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia alle vuoden välein, joten esimerkiksi vuoden määräaikainen sopimus kilpailee hyvin toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kanssa. 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on hyvin joustava valinta. Kun ostat sähkön pörssihinnalla, saat lisäksi täysin läpinäkyvän hinnoittelun sähköenergian ostoon. 

Pörssisähkön plussat ja miinukset 

Pörssisähkön edut ovat: 

  • Tilastollisesti edullisin tapa ostaa sähköä 
  • Läpinäkyvä hinnoittelu 
  • Reaaliaikainen hinta 
  • Mahdollisuus ostaa hyvin halvalla sähköä 
  • Optimointi säästää kuluissa 

Pörssisähkön haitat ovat: 

  • Hinta heiluu paljon 
  • Talvella hinta kallista 
  • Ei helppo ennustaa hintaa 
  • Kallista, jos kuluttaa paljon kysyntäpiikkien aikana 

Tiivistelmä: Pörssisähkö on läpinäkyvä tapa ostaa sähköä 

Pörssisähkö tarkoittaa sähköä, joka ostetaan Pohjoismaiden yhteisestä Nord Pool – sähköpörssistä. Spot-hinta eli pörssisähkön hinta määritellään pörssissä aina edellisenä päivänä. Tiedät siis aina seuraavan päivän tuntikohtaiset pörssihinnat sähkölle klo 12:30 jälkeen. 

Pörssisähkön hinta muuttuu jatkuvasti, sillä sähkön hinta päivittyy reaaliajassa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Halvinta pörssisähkö on aamuyön tunteina ja viikonloppuisin, jolloin kysyntää on vähemmän. Kalleinta pörssisähkön hinta aamulla klo 8 maissa. 

Pörssisähkön käyttö on suosittua, sillä se on hyvin läpinäkyvä tapa ostaa sähköä. Tiedät aina päivää etukäteen, millä hinnalla pörssisähköä ostetaan. 

Tilastollisesti pörssisähkön ostaminen on edullisinta, joten se on halvempi tapa ostaa sähköä kuin erilaiset kiinteähintaiset sopimukset. 

Pörssisähkön etuina on läpinäkyvyys, reaaliaikaisuus ja mahdollisuus optimoida omalla kulutuksella ostohintaa. Pörssisähkö on edullinen vaihtoehto varsinkin niille, jotka ajoittavat sähkön kulutuksen yöaikaan. 

Voit ottaa pörssisähkön käyttöön sekä toistaiseksi voimassa olevaan että määräaikaiseen sopimukseen. Myös pörssisähköön sidotut sopimukset kannattaa kilpailuttaa, sillä sopimuksen hinnoissa on eroja. Isoin ero on välityspalkkion eli preemion hinta, jota maksetaan sopimuksessa pörssihinnan päälle. 

Kilpailuta pörssisähköön sidotut sähkösopimukset nopeasti ja ilmaiseksi Sähkökuninkaan avulla, jolloin löydät nopeasti sinulle edullisimman sähkösopimuksen.

Pörssisähkö – usein kysyttyä 

Mikä on pörssisähkö?

Pörssisähkö tarkoittaa sähköä, joka ostetaan Pohjoismaiden yhteisestä Nord Pool – sähköpörssistä. Sähkön hinta määritellään aina edellisenä päivänä klo 12:30 seuraavan vuorokauden jokaiselle tunnille. Pörssisähkön hinta määrittää, millä hinnalla voit ostaa sähköä pörssihinnalla.

Mikä on spot-hinta?

Spot-hinta tarkoittaa pörssisähkön hintaa, jota ostetaan Nord Pool-sähköpörssistä. Spot-hinta on tuntikohtainen, eli sähkön hinta vaihtelee tunnein välein pörssissä. 

Mikä on Nord pool – sähköpörssi?

Nord Pool-sähköpörssi on pohjoismaiden yhteinen sähköpörssi, jossa sähkön tuottajat ja ostajat voivat käydä kauppaa sähköstä.  

Miksi pörssisähkön hinta heiluu? 

Pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sitä enemmän kysyntää on sähkölle, sitä enemmän sen hinta nousee. Pörssisähkön hinta määritellään Nord Pool-pörssissä tuntikohtaisesti. 

Milloin pörssisähkö on kallista?

Sähkö on kalleinta aamulla klo 8 aikaan ja silloin, kun sähkön kysyntä on suurimmillaan. Sääolot ja lämpötila vaikuttaa sähkön hintaan. Talvella sähkön hinta on kalliimpaa kuin kesällä. 

Milloin pörssisähkö on edullista?

Pörssisähkön hinta on edullisinta aamuyöllä ja yöaikaan, kun sähkön kysyntä on vähäisintä. Lisäksi viikonloppuna sähkön hinta on edullisempaa. 

Kannattaako valita pörssisähkö?

Pörssisähkö on tilastollisesti edullisin tapa ostaa sähköä, joten se sopii kulutietoisille ostajalle parhaiten.

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika kirjoittaa ajankohtaisista aiheista freelancer-kirjoittajana. Mika pyrkii kirjoittamaan sähköstä, sopimuksista ja markkina ilmiöistä mahdollisimman selkeästi, jota on helppoa lukea kenen tahansa. Mika asuu Vantaalla yhdessä avovaimon kanssa. Mika harrastaa juoksemista ja kuntosalilla käyntiä. Lisäksi kiinnostuksen aiheena on penkkiurheilu, josta lempi lajeina on jalkapallo, jääkiekko ja moottoriurheilu.

Sähkösopimuksien vertailu kannattaa, sillä hinnoissa voi olla suuria eroja. Vertailemalla eri sopimuksia keskenään selvität, mistä voit saada parhaan sähkösopimuksen.

Palvelut

Sähkö Vertailu

Yhteystiedot

Mannerheimintie 45 A
00250,Helsinki 
Suomi
046 597 2612
asiakaspalvelu@sahkokuningas.fi

046 597 2612