Mistä halvin sähkösopimus

Mistä halvin sähkösopimus? 

Moni kuluttaja haluaa löytää halvimman sähkösopimuksen, sillä sähkölaskujen hinnat ovat nousseet nopeasti Ukrainan sodan myötä. Mutta mistä löytyy halvin sähkösopimus? 

Halvin sähkösopimus löytyy vertailun avulla. Oma sähkön käyttö vaikuttaa paljon siihen, mikä on halvin sähkösopimus. Jos asut pienessä kerrostaloasunnossa, löytyy halvin sähkösopimus usein perusmaksuja vertailemalla. Iso omakotitalo, joka lämmitetään sähköllä, on usein edullisinta valita pörssisähkö. Kun sähkön käyttö on suurta, tärkeää on vertailla sähköenergian hintaa perusmaksun sijaan. 

Halvin sähkösopimus riippua alueesta ja ajankohdasta, jolloin sopimusta tehdään. Koska osa sähköyhtiöistä toimii vain paikallisesti, voi esimerkiksi Vantaalla asuvalle olla eri sähkösopimuksia tarjolla kuin Oulussa asuvalle. 

Voit löytää halvan sähkösopimuksen sekä määräaikaisesta että toistaiseksi voimassa olevasta sähkösopimuksesta. Sähkökuninkaan avulla voit selvittää nopeasti, mistä löytyy edullisin sähkösopimus. 

Mikä on halvin sähkösopimus?

Halvin sähkösopimus voi löytyä määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. Ratkaisevaa on se, jossa sähkölaskun on kaikkein pienin. 

Löydät parhaiten halvimman sähkösopimuksen vertailemalla yleisimpiä eri sopimustyyppejä ja sähköyhtiöitä keskenään. Kun vertaat eri sopimuksia, vertaa seuraavia asioita: 

 • Perusmaksun suuruus  
 • Arvioitu kustannus per kuukausi
 • Mihin sähkön hinta on sidottu?
 • Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva 

Voit arvioida oman käyttötarpeen mukaan sopivinta ja parasta sähkösopimusta. Sähkökuninkaan avulla selvität nopeasti, mistä saat parhaat tarjoukset. 

Eri sähkösopimukset vertailussa 

Vertaile seuraavia eri sopimusmalleja keskenään: 

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Voit irtisanoa sopimuksen 14 päivän kuluessa. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnoissa on isoja eroja. On tärkeä verrata, mistä maksat ja mihin sähkön hinta on sidottu. Onko sähköenergian hinta pörssihintaan, kiinteähintainen tai muuttuvahintainen? 

Määräaikainen sopimus 12 – 24 kuukaudeksi 

Usein määräaikainen sähkösopimus on tarjolla 12 tai 24 kuukaudeksi. Usein sähköyhtiöt tarjoavat 24 kuukauden sopimusta, jolloin asiakas saadaan sitoutettua pidemmäksi aikaa asiakkaaksi. 

Huomoi, että määräaikaista sopimusta ei voida lopettaa kesken sopimuskauden. Määräaikaisessa sopimuksessa molemmat osapuolet ovat sitoutuneita sopimuskauden ajaksi sopimuksen mukaisiin ehtoihin. Poikkeuksena on muutto uuteen kotiin, jolloin myös määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa. 

Merkittävät erot eri sähkösopimuksista on se, mihin sähköenergian hinta sidotaan. Jos pystyt optimoimaan omaa sähkönkäyttöä yöaikaan, kannattaa pörssisähkön käyttö. Pörssisähkön hinta on halvinta yöaikaan, jolloin sen käyttö kannattaa ajoittaa siihen. 

Muuttuvahintainen sähkö tarkoittaa, että sähkön hinta vaihtelee määräajoin. Se voidaan tarkastaa esimerkiksi kuukausittain. Usein sähköyhtiöt nostavat hintoja, jos pörssisähkön hinta nousee. 

Kiinteähintainen sähkö tarkoittaa, että maksat sovittua kiinteää hintaa sovitun ajan. Tämä on usein kalliimpaa kuin pörssisähkö, mutta sen etuina on ennustettavuus. Kiinteän hinnan avulla tiedät tarkkaan, paljonko maksat sähkön käytöstä. 

Edullinen määräaikainen sähkösopimus 

Usein voit saada määräaikaisen sähkösopimuksen edullisella tarjouksella, sillä sähköyhtiöt haluavat sitouttaa asiakkaita pidemmäksi aikaa paremmilla ehdoilla. Muista ennen määräaikaisen sähkösopimuksen ottamista, että et voi irtisanoa sopimusta kesken sopimuskauden. Jos otat vaikka 24 kuukauden sopimuksen, sitoudut sopimukseen kahdeksi vuodeksi. Ainoa poikkeus on muutto, joka mahdollistaa myös määräaikaisen sopimuksen irtisanomisen. 

Edullinen määräaikainen sopimus voidaan tarjota 12 , 24 tai 36 kuukaudelle. Usein pidempiin sopimuksiin tarjotaan parempia hinta ehtoja. Toisaalta sitoudut pidemmäksi aikaa sopimukseen, joten sähkösopimuksen ehdot tulisivat olla parempia. 

Vertaile määräaikaista sähkösopimusta toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen. Halvin sähkösopimus löytyy nopeasti vertailun avulla. 

Halpa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Halpa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi löytyä paikallisesta sähköyhtiöstä tai maanlaajuisesti toimivalta yhtiöltä. Koska Suomessa toimii jopa 80 eri sähköyhtiötä, voi vertailun avulla löytyä useita edullisia sähkön tarjoajia. 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on hyvin joustava, sillä voit irtisanoa sen ja vaihtaa toiseen kahdessa viikossa. Jos löydät edullisen toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, voit aina hintojen noustessa vaihtaa sen myöhemmin toiseen edullisempaan sopimukseen. 

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintoja voidaan nostaa. Tähän ei ole suoraan olemassa ylärajaa, kuinka useasti hintoja voidaan nostaa vuodessa. Hinnanmuutosmenettelyn on oltava avointa ja läpinäkyvää. Kuluttajille on annettava selkeää informaatiota hinnanmuutosten syistä, jotta he voisivat ymmärtää paremmin markkinoiden toimintaa ja varmistua hinnanmuutosten oikeellisuudesta. 

Halvin sähkösopimus määräaikaiselle vai toistaiseksi voimassa olevalle sopimukselle? 

Halvin sähkösopimus riippuu käyttömäärästä, alueesta ja tarjolla olevista sähkösopimuksista. Jotta voit arvioida sinulle parasta sähkösopimusta, on hyvä arvioida omaa sähkön tarvetta. Nämä asiat vaikuttavat siihen, mikä on halvin sähkösopimus: 

 • Asutko kerrostalossa vai omakotitalossa 
 • Lämpiääkö asunto sähköllä
 • Kuinka iso asunto on 
 • Paljonko käytät sähköä 
 • Mihin aikaan sähkö käytetään
 • Voitko siirtää omaa sähkönkulutusta yöaikaan? 
 • Sijainti 

Suosittelemme vertailemaan keskenään määräaikaisia sähkösopimuksia toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kanssa. Usein voit saada hieman paremmat ehdot määräaikaiseen sopimukseen, mutta toisaalta toistaiseksi voimassa oleva sopimus on joustavampi ratkaisu. 

Usein voit saada halvimman sähkösopimuksen 24 kuukauden määräaikaiselle sopimukselle. Tärkeää on arvioida, miten sähkösopimuksen hinta muodostuu. Onko sähkön hinta kiinteä vai onko se sidottu pörssihintaan? Mikä on sähkölaskun perusmaksu? 

Muista, että sopimuksen ja tarjouksen päälle maksettavaksi tulee aina erikseen sähkön siirto. Sähkönsiirto hinta on paikallinen, eikä sen hintaan voi itse vaikuttaa. 

 1. Mistä halvin sähkösopimus?

  Halvin sähkösopimus löytyy, kun vertailet määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia keskenään. Halvin sähkösopimus riippuu omasta sähkön käytöstä ja tarjolla olevista kampanjoista ja ehdoista.

 2. Kuuluuko sähkönsiirto sähkölaskun hintaan? 

  Sähkönsiirto veloitetaan aina erikseen, eikä se kuulu sähkösopimuksen hintaan. Mikäli sähköenergiaa toimittava sähköyhtiö vastaa myös sähkönsiirrosta, sisältyy sähkölaskuun sekä sähkönsiirto ja sähköenergian käyttö. Tällöin laskussa on eritelty, mikä osuus on sähkön siirtoa ja mikä sähköenergian käytöstä. 

 3. Mitä asioita kannattaa vertailla sähkösopimuksessa?

  Sähkösopimuksessa kannattaa erityisesti vertailla ehtoja, johon sähkölaskun hinta on sidottu. Onko hinta kiinteä, muuttuvahintainen vai pörssisähköön sidottu. Lisäksi perusmaksun hintaa kannattaa vertailla erityisesti silloin, kun sähkön käyttömäärä on pientä.  

 4. Onko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus halvempi? 

  Ei välttämättä, sillä sähkösopimuksien hinnoissa voi olla isoja eroja sekä paikallisesti että ajankohdalla. Usein määräaikaiseen sähkösopimukseen tarjotaan parempia ehtoja, jolloin asiakas sitoutuu pidemmäksi aikaa sähköyhtiön asiakkaaksi.

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika kirjoittaa ajankohtaisista aiheista freelancer-kirjoittajana. Mika pyrkii kirjoittamaan sähköstä, sopimuksista ja markkina ilmiöistä mahdollisimman selkeästi, jota on helppoa lukea kenen tahansa. Mika asuu Vantaalla yhdessä avovaimon kanssa. Mika harrastaa juoksemista ja kuntosalilla käyntiä. Lisäksi kiinnostuksen aiheena on penkkiurheilu, josta lempi lajeina on jalkapallo, jääkiekko ja moottoriurheilu.

Sähkösopimuksien vertailu kannattaa, sillä hinnoissa voi olla suuria eroja. Vertailemalla eri sopimuksia keskenään selvität, mistä voit saada parhaan sähkösopimuksen.

Palvelut

Sähkö Vertailu

Yhteystiedot

Mannerheimintie 45 A
00250,Helsinki 
Suomi
046 597 2612
asiakaspalvelu@sahkokuningas.fi

046 597 2612