Mistä sähkön hinta muodostuu

Mistä sähkön hinta muodostuu? 

Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta eri asiasta:

  1.  Sähköenergian hinta
  2.  Arvonlisävero ja sähkövero
  3.  Sähkönsiirto

Voit kilpailuttaa sähköenergian hinnan, mutta et veroja ja sähkönsiirtoa.

Sähkönsiirrosta maksetaan aina erikseen sähköenergian päälle. Hinta tulee annettuna, sillä se on alueittain hinnaston mukaisesti. 

Käytännössä saat siis kaksi eri laskua: yhden sähköenergian käytöstä (sähkönmyyjältä), toisen sähkön siirrosta (sähkön jakeluyhtiöltä). Laskussa on mukana lisätty aina arvonlisävero ja sähkövero. 

Mistä sähköenergian hinta muodostuu?

Sähköenergiaa ostetaan sähkön myyjältä, jossa sähkön hinta perustuu sähkösopimuksessa määriteltyihin hintaehtoihin. Voit sopia sähköyhtiön kanssa seuraavista eri tavoista ostaa sähköenergiaa: 

  1. Pörssisähkö 
  2. Kiinteähintainen sähkö 
  3. Muuttuva hintainen sähkö 

Pörssisähkö on usein edullisin tapa ostaa sähköä. Käytännössä ostat Nord Pool-sähköpörssistä sähköä tuntihinnalla, joka on määritelty aina edellisenä päivänä. Hinnat muodostuvat siis tuntikohtaisesti jokaiselle päivälle. Pörssihinnan eli spot hinnan päälle maksat sähkön myyjälle välityspalkkiota. Sähkön hinta on edullisempaa yöaikaan ja kalleinta aamusta. Talvella sähkön hinta on korkeampaa kuin lämpiminä kesäaikoina. 

Kiinteähintainen sähkö tarkoittaa, että sopimuksissa on määrätty kiinteä hinta joko koko sähkölaskulle tai sähköenergian kilowattihinnalle.

Muuttuva hintainen sähkö tarkoittaa usein, että sähkön myyjä ilmoittaa sähkön ostohinnan tietyin väliajoin. Tämä voi olla vaikka kuukausittain ja hinta perustuu pörssisähkön hintaan. Usein tällöin voidaan tarjota eri hintaa yö ja päiväsähkölle.

Sähköstä maksetaan sähköveroa ja arvonlisäveroa 

Sähköstä maksetaan sähköveroa ja arvonlisäveroa. 

Sähköveroa maksetaan sähkönsiirrosta. Käytännössä siis sähköverkkoyhtiön hinnan päälle lisätään aina sähköveroa. 

Arvonlisäveroa maksetaan sekä sähköenergian ostosta (sähkön myyjä) ja sähkönsiirrosta (sähköverkkoyhtiö). 

Mistä sähkölaskun hinta muodostuu? 

Sähkölaskulla ei näy sähkönsiirtoa, vaan se laskutetaan erikseen. Sähkölaskun hinta koostuu siis kolmesta eri tekijästä: 

  1. Sähköenergian ostohinta 
  2. Perusmaksu 
  3. Verot 

Riippuen sopimuksesta, minkälaisilla ehdoilla ostat sähköenergiaa. Voit ostaa sähköä pörssihinnalla, kiinteällä tai muuttuvalla. 

Perusmaksu on kiinteä kuukausimaksu, joka veloitetaan joka kuukausi kuluttajalta. 

Sähkölaskussa on sisällä arvonlisävero, joka veloitetaan aina sähköenergian hinnan päälle. 

Voit kilpailuttaa sähköenergian ostohinnan ja perusmaksun suuruuden, et veroja. Jos sähkön käyttömäärä on pientä, voi perusmaksun hinta olla merkittävin kuluerä sähkölaskussa. 

Miksi sähkön käytöstä maksetaan kahta eri laskua? 

Suomessa on eriytetty sähkönsiirto ja sähkön myynti. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että maksat erikseen laskun sähköenergian käytöstä ja lisäksi sähköjakeluverkkoyhtiö lähettää sinulle vielä erikseen laskun sähkönsiirrosta. 

Sähkönsiirtoyhtiöt ovat alueellisia monopoleja, jossa hinta tulee paikallisen alueen hinnaston mukaisesti. Sähkönsiirtoyhtiöitä valvoo Suomessa Fingrid, joka varmistaa, että sähkön jakelu toimii moitteettomasti. Käytännössä maksat sähkönsiirrossa siitä, että järjestelmiä ja muuta tarpeellista infraa ja kustannuksia voidaan pitää yllä. 


Sähkönmyynti on puolestaan vapaa kilpailulle. Tämä tarkoittaa, että voit kilpailuttaa sähkönmyyjät milloin vain. Sähkön myyjät voivat tuottaa sähköä itse tai ne voivat ostaa sitä muilta sähköntuottajilta ja myydä sitä eteenpäin sovituilla ehdoilla kuluttajille ja yrityksille.

Kilpailuta sähkösopimukset jo tänään 

Kilpailuttamalla sähkösopimukset selvität, mistä löytyy sinulle edullisin sähkösopimus. Voit kilpailuttaa sähkönmyyjät milloin vain maksutta. 

Sähkövertailu kannattaa aina, sillä eri sähkönmyyjillä voi olla merkittäviä eroja hinnoissa. Paras tapa arvioida itselle sopivinta sähkönmyyjää on vertailla eri vaihtoehtoja ja valita sopivin omilla kriteereillä. 

Usein halvin sähkönmyyjä on paras valinta, mutta voit myös painottaa sähköenergian ostossa kiinteää ja helposti ennustettua hintaa. 

Haluatko määräaikaisen sähkösopimuksen, jolloin tiedät tarkkaan sovitut ehdot vaikka kahdelle vuodelle? Vai haluatko olla sitoutumatta pitkäksi aikaa, jolloin toistaiseksi voimassa oleva sopimus on parempi? Voit vertailla kauttamme eri vaihtoehtoja nopeasti ja maksutta! 

Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri asiasta

Sähkön hinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergian hinnasta, sähkön siirrosta ja veroista. Voit kilpailuttaa sähköenergian hinnan, mutta et sähkön siirtoa tai veroja. 

Saat kaksi erillistä laskua sähkön käytöstä: Sähkölasku sähköenergian ostosta ja sähkönsiirrosta. Jos sähkönsiirron tekee sama yhtiö jolta ostetaan sähköenergia, tulee sinulle vain yksi lasku. 

Sähkön käytöstä maksetaan aina veroa, joka lisätään hintoihin. 


Vertailemalla eri sähkösopimuksia voit säästää merkittävästi kuluissa. Löydä halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tai edullisin määräaikainen sopimus nopeasti Sähkökuninkaan avulla!

Usein kysyttyä sähkön hinnan muodostumisesta 

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta eri asiasta: sähköenergian hinnasta, sähkön siirrosta ja veroista. 

Maksanko erikseen sähkönsiirrosta?

Kyllä maksat. Sähkönsiirrosta veloitetaan erikseen paikallisen hinnaston mukaisesti. 

Mistä sähkölaskun hinta koostuu? 

Sähkölaskun hinta sähkön myyjältä koostuu sähköenergian hinnasta, perusmaksusta ja veroista. Voit kilpailuttaa sähkön myyjät. 

Voinko kilpailuttaa sähkösopimukset?

Sähkösopimukset voi kilpailuttaa milloin vain, sillä sähkön myynti on vapautettu jo vuodesta 1998.  

Voinko valita sähkönsiirto yhtiön?

Et voi valita, vaan se tulee aluettain automaattisesti ja paikallisen hinnaston mukaisesti.  

Voinko kilpailuttaa sähkönmyyjän?

Sähkönmyyjät voi ja kannattaa kilpailuttaa. Kilpailuttamalla sähköyhtiöt selvität, mistä saat edullisimman sähkösopimuksen.  

Tuottaako sähkönmyyjä itse sähkön?

Ei välttämättä. Osa sähkönmyyjistä tuottaa sähkön itse, mutta moni sähkönmyyjä ostaa sähkön tuottajalta ja myy sitä eteenpäin kuluttajille ja yrityksille.  

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika on kansainvälisen markkinoinnin osaaja ja KTK. Hän on vastannut Sähkökuninkaan asiantuntevista artikkeleista alusta alkaen. Mikan kirjoitusten taustalla on halu auttaa suomalaisia navigoimaan sähkösopimusten ja sähköön liittyvien aiheiden ympärillä. Lisäksi Mika haluaa antaa vinkkejä kotitalouksille siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida oman sähkösopimusten hallinnoinnissa ja vertailussa.

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

Hehku Energia kokemuksia 2024

Minkälaisia kokemuksia Hehku Energian asiakkailla ovat? Tässä meidän analyysimme:  Asiakkaiden kokemuksia Hehkusta – Google ja nettiarvostelut  Mitä mieltä Google kansa ...

Sähkön hinta ennuste 2023 ja pörssisähkön keskihinta 

Pörssisähkön keskihinta vuonna 2023 oli 7,00 snt/kWh. Ennuste sähkön keskihinnalle vuonna 2023 oli lähellä toteutunutta sähkön keskihintaa, kun katsotaan futuurien ...
Kausisähkö - mitä se tarkoittaa

Kausisähkö – mitä se tarkoittaa?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta talviajaksi ja kesäajaksi. Tällöin talvikauden hinta on korkeampi kuin kesäkautena, jolloin sähkön ...