Sähkösopimus 

Sähkösopimus on asiakkaan (kuluttaja / yritys / yhteisö) ja sähkönmyyjän välinen sopimus, jossa sovitaan sähköenergian ostosta ja ehdoista. 

Voit solmia sähkösopimuksen määräajaksi (3 kk – 36 kk) tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa milloin vain 14 vuorokauden irtisanomisajalla, määräaikaisen sopimuksen sopimuskauden loputtua. 

Sähkösopimukseen valitaan sähköenergian hinnan muodostamiseen joko kiinteä hinta, pörssisähkö tai muuttuva hinta. 

 • Sähkösopimus tyyppejä kaksi – toistaiseksi voimassa oleva ja määräaikainen
 • Sähköenergian hinta voi muodostua kolmella eri tavalla – kiinteä, pörssisähkö tai muuttuva hinta 

Sähkösopimus ja sähkönmyyjät kannattaa vertailla, sillä niiden hinnoissa on todella suuria eroja. Vertaile sähkönmyyjät Sähkökuninkaan avulla ja säästä rahaa sähkölaskun kuluissa!

sähkövertailu

Kuvassa: Eri sopimustyyppejä sähkösopimukseen. 

Sähkösopimus heti netissä 

Voit tehdä sähkösopimuksen heti verkossa, sillä sähkösopimusta varten tarvitaan vain perustiedot sinusta ja käyttökohteesta. Voit solmia sähkösopimuksen omilla verkkopankkitunnuksilla vaikka heti. 

 • Löydä paras sähkösopimus netistä Sähkökuninkaan vertailun avulla 
 • Allekirjoita sähkösopimus heti omilla verkkopankkitunnuksilla 

Lue lisää: Sähkösopimus heti käyttöön 

Eri sähkösopimus tyyppejä

Sähkösopimuksia voidaan solmia kahdella eri sopimustyypillä – toistaiseksi voimassa olevana ja määräaikaisena. 

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on hyvin joustava sopimusmuoto, jossa voit valita toisen sähkönmyyjän 14 vuorokauden irtisanomisajalla. 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa niin kauan, kunnes toinen osapuoli (sähköyhtiö tai ostaja) irtisano sopimusta. 

Toistaiseksi voimassa olevan sopimukseen on tarjolla yleensä pörssisähköä ja muuttuva hintaista sähköä. 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus edut (+)Toistaiseksi voimassa oleva sopimus haitat (-)
Joustava – vaihda toiseen milloin vain 14 vrk aikanaEi tarjolla kiinteää hintaa
Paljon tarjolla sähkösopimuksia – vertailu helppoaEt voi lukita hintaa määräajaksi
Kun haluat pörssisähköä Hinnat vaihtelevat

Lue lisää: Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus 


Määräaikainen sähkösopimus 

Määräaikainen sähkösopimus voidaan solmia 3 kk – 36 kk ajalle. Määräaikaisessa sopimuksessa on sopimuskauden ajan lisäksi määritelty, millä hinnalla sähköä ostetaan. 

Määräaikaiseen sopimukseen on tarjolla kiinteä sähköenergian hinta. Tällöin saat ostettua sähköä samalla hinnalla koko sopimuskauden ajan. Jos etsit pörssisähkö sopimusta – ei määräaikainen sopimus ole sinulle oikea valinta.

Suosituimmat määräajat sähkölle ovat 12kk ja 24kk määräaika. Vuonna 2024 muutama sähköyhtiö tarjoaa myös hyvin lyhytaikaista 3kk sähkösopimusta hyvin kilpailukykyiseen hintaan. 

Määräaikainen sopimus, edut (+)Määräaikainen sopimus, haitat (-)
Kiinteä hinta sähköenergialleEi pörssisähköä 
Ennustettava hinta sähkölaskuunSopimusta ei voi irtisanoa kesken
Tarjolla 3 – 36 kk määräajaksiLukittuminen sähkönmyyjään (sopimuskausi)

Lue lisää: Määräaikainen sähkösopimus 


Sähkösopimuksen eri hinnoittelu tavat 

Kävimme läpi, että voit valita sähkösopimukseen määräajan tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Mutta kuinka sähköenergian hinta määräytyy sopimuksessani? Se riippuu siitä, minkälaisen sopimustyypin valitset. Sähkösopimukseen voidaan valita kolmea eri hinnoittelu mallia – kiinteä hinta, pörssisähkö ja muuttuva hinta. Käydään tarkemmi läpi. 

Kiinteä hinta 

Kiinteä hinta sähkölle tarkoittaa, että sähköenergian hinta on sama koko sopimuskauden ajan. Kiinteähintainen sähkö on tarjolla määräaikaisiin sopimuksiin. 

Haluatko ennustettavan hinnan sähkölle? Valitse kiinteähintainen sähkösopimus määräajaksi (3 kk – 36 kk).

 Näin kiinteähintaisen sopimuksen hinta muodostuu: 

 Kiinteä hinta sähköenergialle (senttiä/kWh) + perusmaksu (kiinteä kk-maksu)

Kiinteän hinnan edut (+)Kiinteän hinnan haitat (-)
Aina sama sähköenergian hintaMääräaikaikaisuus sitoo
Ei yllätyksiä Et voi vaihtaa toiseen ennen määräaikaa
Pörssisähkön hinnalla ei vaikutustaHinta kalliimpi kuin pörssisähkössä

Kuvassa: Kiinteän sähkön hinta vrs. pörssisähkö. Vertailussa mukana Sähkökuninkaan palvelussa tarjolla olleet kiinteät hinnat vrs. pörssin keskihinnat 2024. 


Pörssisähkö

Pörssisähkössä ostat sähköä aina pörssihinnalla, jossa hinta määräytyy Pohjoismaiden Nord-Pool sähköpörssissä. Pörssisähkön hinta vaihtelee joka päivä tuntikohtaisesti, jolloin voit vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen paljon sen mukaan, milloin sähköä käytetään. 

Pörssisähkösopimus on tarjolla toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että voit vaihtaa sopimuksen toiseen milloin vain 14 vuorokauden irtisanomisajalla. 

Maksat pörssisähkö sopimuksessa pörssisähkön päälle marginaalia, joka on sähköyhtiön välityspalkkio. Kun kilpailutat pörssisähkön – käytännössä kilpailutat aina sähkönmyyjien marginaalin pörssisähkölle. Marginaali lisätään aina pörssisähkön hinnan päälle – tyypillisesti marginaali vaihtelee 0,3 – 0,6 snt/kWh välillä. 

Näin pörssisähkö sopimuksen hinta muodostuu: 

Pörssisähkön hinta (snt / kWh) + marginaali (snt / kWh) + perusmaksu (kiinteä kk-maksu)

Pörssisähkön edut (+)Pörssisähkön haitat (-)
Läpinäkyvä pörssihinnoitteluSuuri hintavaihtelu
Halvin pitkällä aikavälilläTuntihinnan seuraaminen vie aikaa
Toistaiseksi voimassa – joustavaVoi olla kalliimpi, kun käyttö piikki aikoina

Kuvassa: Pörssisähkön keskihinnat vuosina 2023-2024 kuukausitasolla. Sisältää arvonlisäveron. 


Muuttuva hinta 

Muuttuva hinta tarkoittaa, että sähköllä on tietty perushinta, johon pörssisähkön hinta vaikuttaa joko ylös- tai alaspäin. Muuttuvaa hintaa on tarjolla yleensä toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen, mutta sen voi saada myös määräajaksi. 

Muuttuvahintainen sopimus on yhdistelmä pörssisähköä ja kiinteää hintaa. Sopimuksessa on ns. kulutusvaikutus +-, joka merkitsee että sähkön pörssihinta vaikuttaa ostettavan sähkön hintaan joko nostamalla tai laskemalla hintaa. 

Näin muuttuvahintaisen sähkösopimuksen hinta muodostuu:

Kiinteä sähköenergian hinta (snt / kWh) +-kulutusvaikutus + perusmaksu (kiinteä kk-maksu) 

Muuttuvahintaisen sopimuksen edut (+)Muuttuvahintaisen sopimuksen haitat (-)
Yhdistelmä kiinteää ja pörssihintaaPörssin halpa hinta ei näy täysimääräisesti
Hinta heiluu vähemmän kuin pörssissäVaikea arvioida etukäteen hintaa
Hyödyt halvasta pörssihinnastaIsompi vaihtelu kuin kiinteässä hinnassa

Sähkösopimuksen hinta muodostuu kolmesta eri tekijästä

Miksi saan kaksi eri laskua sähkön käytöstä? Mistä kaikesta sähkösopimuksen lasku muodostuu? Käytännössä maksat aina kahta eri laskua sähkön käytöstä: 

 1. Sähköenergian osto (sähkösopimus)
 2. Sähkön siirtohinta (erillinen lasku sähkön siirto yhtiöltä) 

Sähkölaskun hinta muodostuu sähköenergian ostosta, kuukausittaisesta perusmaksusta sekä sähkön siirtohinnasta. 

Kuvassa: Vertaa näitä asioita sähkösopimuksen hinnoissa. Sähkölaskun suuruus koostuu sähköenergian hinnasta, persumaksusta ja sähkön siirrosta. 


Sähköenergian hinta

Kävimme läpi, kuinka voit valita sähköenergian hinnaksi kolmea eri vaihtoehtoa: 

 • Kiinteä hinta 
 • Pörssi hinta
 • Muuttuva hinta 

Maksat sähköä kulutusmäärän mukaan. Jos esimerkiksi sähköenergian hinta on 10 senttiä / kilowattitunti ja käytät kuukaudessa sähköä 200 kilowattia – maksat ajanjaksolla sähköenergiasta 200 X 0,10 € = 20 €. 

Sähkökuninkaan vinkki: Mieti etukäteen, haluatko kiinteän hinnan vai pörssihintaista sähköä. Et ole varma? Tällöin muuttuvahintainen sähkö voi olla fiksuinta, sillä se on yhdistelmä molempia. 

Sähköyhtiön perusmaksu eli kk-kustannus 

Sähkösopimuksessa on aina kiinteä perusmaksu, jota peritään sähköenergian hinnan päälle. Kyseessä on kiinteä euromääräinen kuukausimaksu, jonka hintaan ei vaikuta sähköenergian hinta tai ostomäärä. 

Jos esimerkiksi sähkölaskun kiinteä kuukausimaksu on 5 €/kk, maksat vuodessa sähköenergian päälle 60 € (5 € X 12kk) perusmaksua sähkösopimuksesta – riippumatta siitä, paljonko ostat sähköä. 

Sähkökuninkaan vinkki: Jos asut pienessä kerrostalossa ja sähkön kulutus on pientä, kiinnitä erityistä huomiota perusmaksun määrään. Pienellä sähkönkulutuksella perusmaksu voi olla isoin kustannuserä sopimuksessa! 

Sähkön siirto 

Maksat sähkön siirrosta erikseen alueen toimitusvelvollisella sähkönsiirto yhtiölle hinnaston mukaisesti. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, sillä se muodostuu automaattisesti asuin sijaintisi mukaan. 

Huomioi, että sähkön siirtohinta veloitetaan aina erikseen eri laskulla – vaikka ostaisit sähköt samalta yhtiöltä, joka hoitaa sähkön siirron! 

Sähkökuninkaan vinkki: Et voi vaikuttaa sähkön siirtohintaan, joten keskity vertailussa sähkösopimuksen sähköenergian ja perusmaksun hinnoitteluun. 

Pakettihinta sähkölle – mikä se on? 

Osa sähköyhtiöistä tarjoaa pakettihintaa sähkösopimusta. Mutta mikä se on? Se on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa sähkölaskun suuruus on vakio (kiinteä euromääräinen hinta) ja sopimukseen sisältyy tietty määrä sähköenergiaa (esim. 2500 kilowattia vuodessa). 

Pakettihintainen sähkösopimus soveltuu niille, jolla sähkönkulutus on melko pientä ja kuluttaja arvostaa hyvin ennustettavaa sähkölaskun suuruutta. 

Mitä jos käytän sähköä enemmän kuin sopimuksen maksimirajan? Ei hätää, sähköt eivät mene katki, jos käytät sähköä yli sopimuksen sovitun rajan. Tällöin kiinteän hinnan päälle veloitetaan erikseen hinnaston mukaisesti sähköenergian hinnasta (kiinteä hinta) käytön mukaan. 

Sähkökuninkaan vinkki: Pakettihintaiseen sähköön sisältyy kaikki kustannukset. Et maksa siis erikseen perusmaksua tai sähköenergian hintaa, sillä nämä kustannukset on leivottu sopimuksen hintaan sisään. 

Pakettihintaisen sähkön edut (+)Pakettihintaisen sähkön haitat (-)
Ennustettava €-määräinen hintaPakettiin sisältyy vain tietty määrä sähköä
Ei yllätyksiäKalliimpi kuin pörssi tai normaali kiinteä sähkö
Tiedät aina, paljonko sähkölasku on Sama hinta, vaikka käytät vain vähän sähköä

Näitä tietoja tarvitaan sähkösopimukseen 

Kaikkiin sopimus tyyppeihin (määräaikainen / toistaiseksi) tarvitaan samat perustiedot käyttökohteesta (asunto / mökki / kiinteistö) ja käyttäjän tiedot. 

Nämä tiedot vaaditaan sähkösopimuksen tekoon: 

 • Käyttökohteen sijainti (osoite, postinumero) 
 • Käyttökohteen koko
 • Lämmitystapa (samalla arvoitu sähköenergian määrä)
 • Käyttäjän perustiedot (hetu, osoite) 
 • Valittu sähkösopimus (yhtiö, sopimuksen kesto ja hinnan määräytyminen)
 • Aloitusaika sähkön käyttöönottoon 

Kun olet antanut kaikki tarvittavat tiedot ja valinnut sähkösopimuksen, voit allekirjoittaa sähkösopimuksen omilla verkkopankkitunnuksilla. 

Meidän vinkki: Sähkökuninkaan kautta voit kilpailuttaa ja allekirjoittaa parhaan sähkösopimuksen hetkessä netissä näillä tiedoilla! 


Vertaa sähkösopimus – vertailu säästää rahaa 

Sähkövertailu kannattaa, sillä sen avulla voit säästää merkittävästi rahaa sähkölaskun suuruudessa. Paras tapa selvittää halvin sähkötarjous on tehdä kattava sähkövertailu eri sähköyhtiöistä.

Tässä Sähkökuninkaan vinkit, jolla varmistat sopivimman sähkösopimuksen löytämisen nopeasti käyttöön:

 1. Päätä etukäteen, haluatko sähköenergian hinnan muodostuvan pörssisähköstä, muuttuvahintaisena vai kiinteällä hinnalla 
 2. Huomioi, että kiinteään hintaan sinun tulee valita määräaika sopimukselle (3 – 36 kk)
 3. Sähkölaskun arvioitu suuruus ja sähköenergian hinta paljastavat, mikä on paras sähkösopimus
 4. Vertaa sähkösopimuksia eri sopimus tyypeittäin keskenään – ei pelkkää sähköyhtiötä  ( esim. vertaile pörssisähkö sopimuksia keskenään ja kiinteitä sopimuksia keskenään)
 5. Älä sitoudu pitkään määräaikaaan, jollet olet varma (esim. 24 kk määräaika on sitova, etkä voi irtisanoa sitä kesken sopimuskauden)
 6. Kun olet löytänyt parhaan tarjouksen, allekirjoita sopimus sähköisesti! 

Löydä halvin sähkösopimus Sähkökuningas.fi palvelusta jo tänään 

Löydä avullamme halvin ja paras sähkösopimus vuodelle 2024 vertailemalla sähköyhtiöt. Tästä syystä sähkösopimukset kannattaa vertailla meidän avulla: 

 • Vertailu on maksutonta 
 • Säästät rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt 
 • Selvität nopeasti, mikä sähköyhtiö tarjoaa juuri nyt parasta diiliä 
 • Sähkövertailu säästää aikaa – yhdellä hakemuksella kymmeniä eri vaihtoehtoja 

Usein kysyttyä sähkösopimuksesta ja niiden hinnoista

Mikä on halvin sähkösopimus tällä hetkellä?

Tällä hetkellä (8.4.2024) halvin sähkösopimus löytyy pörssisähkö sopimuksella, sillä sähkön keskimääräinen pörssihinta vuonna 2024 on ennustettu olevan huhti-toukokuussa 3,92 snt / kWh, kesä-elokuussa 3,54 snt / kWh ja loppuvuodesta 5,50 – 7,39 snt / kWh. Tämä on huomattavasti edullisempaa, kuin tarjolla olevat kiinteät hinnat sähkölle 2024 vuonna (kiinteä hinta 6,49 – 15,30 snt / kWh, Helsingissä)

Mistä edullisin sähkösopimus nyt?

Edullisin sähkösopimus löytyy tällä hetkellä (8.4.2024, Helsinki) Hehku sähköyhtiön tarjoamalla Hehku Flex-pörssisähkö sopimuksella (pörssisähkön marginaali 0,44 snt / kWh + perusmaksu 3,90 € / kk). 

Kumpi kannattaa Pörssisähkö vai kiinteä?

Keskimäärin pitkällä aikavälillä pörssisähkö on edullisin sähkösopimus. Pörssisähkö sopii kuluttajalle, joka haluaa ostaa sähkön tuntikohtaisella hinnalla, eikä pelkää suuria hintavaihteluja. Kiinteä hinta sopii kuluttajalle, joka arvostaa ennakoitavuutta sähkön hintaan. 

Paljonko maksaa 20 000 kWh sähköä?

Sähköenergian hinnat vuoden 2023 keskimääräisellä pörssihinnalla:

20 000 kWh sähköä maksoi 1400 €, 10 000 kWh 700 €, 5000 kWh 350 € ja 1000 kWh 70€ vuoden 2023 pörssin keskihinnalla (7,00 snt / kWh).

Onko pörssisähkö saman hintaista kaikilla yhtiöillä? 

Pörssisähkön hinta on eri sähköyhtiöillä, sillä pörssisähkön hintaan lisätään sähkönmyyjän marginaali eli välityspalkkio. Välityspalkkio vaihtelee paljon eri pörssisähkö sopimuksissa, tyypillisesti 0,4 – 0,7 snt / kWh välillä. Lisäksi pörssisähkö sopimuksen kiinteä kuukausimaksu (perusmaksu) voi vaihdella eri sähköyhtiöillä.

Millä sähköyhtiöllä pienin marginaali?

Tällä hetkellä (8.4.2024) halvinta pörssisähkön marginaalia (Sähkökuninkaan vertailu) tarjoaa Helsingissä Hehku sähköyhtiö (Flex-sopimus) ja Vihreä Älyenergia sähköyhtiö (Väen Verraton fossiilivapaa-sopimus), jossa pörssisähkön marginaali on 0,44 senttiä / kWh. 

Tuleeko sähkön hinta laskemaan 2024?

Vuoden 2024 sähkön hinta on ennustettu laskevan vuoden 2023 tasoilta noin 16% (keskimääräinen kuukausihinta), sillä sähköfutuurit ennustavat vuoden 2024 sähkön pörssihinnan olevan keskimäärin noin 5,90 senttiä / kWh. Vuonna 2023 pörssin keskihinta oli 7,00 senttiä / kWh.

Kannattaako valita pörssisähkö?

Pörssisähkö sopimus kannattaa valita, kun haluat tilastollisesti edullisimman sähkösopimus tyypin ja tuntikohtaisen hinnoittelun sähköenergian ostolle. Pörssisähkö sopimus kannattaa kilpailuttaa, sillä sähköyhtiöiden marginaalissa on suuria eroja. 

Kenelle pörssisähkö sopii?

Pörssisähkö sopii kuluttajille ja yrityksille, jotka arvostavat tilastollisesti edullisinta tapaa ostaa sähköä. Pörssisähkö sopii käyttäjälle, joka kestää sähkön hinnan vaihtelut ja pystyy itse vaikuttamaan aikaan, jolloin sähköä kulutetaan (siirtää käyttöä halvempaan käyttöaikaan). 

Paljonko sähkö maksaa 2024?

Sähköfutuurit ennustavat 8.4.2024, että sähkön keskihinta vuodelle 2024 on noin 5,90 senttiä / kWh. 

Mikä sähkösopimus kannattaa tehdä nyt? 

Jos haluat tilastollisesti edullisimman tavan ostaa sähköä – valitse pörssisähkö. Jos haluat mahdollisimman ennakoitavan sähkön hinnan – valitse kiinteä sähkösopimus. Jos haluat yhdistelmän pörssiä ja kiinteää hintaa – valitse muuttuvahintainen sopimus. 

Tuleeko Olkiluoto 3 laskemaan sähkön hintaa?

Olkiluoto 3 käyttöönotto Huhtikuussa 2023 lisäsi Suomen sähköntuotantoa, jolla on vaikutusta sähkön hintaan. Olkiluoto 3 on laskenut sähkön hintaa, sillä sähkön tarjonta on noussut samaan aikaan kun kysyntä ei ole kasvanut.

Missä on Suomen halvin sähkönsiirto?

Halvin sähkönsiirto Suomessa löytyy Helsingin Uutisten 2023 vertailussa

Uudenkarlepyyn alueelta (Sähkönsiirto yhtiö Nykarleby Kraftwek AB) sähkönsiirron perushinnan mukaan (2,54 € / kk). Halvin sähköenergian siirtohinta löytyy Turun seudulta (Turku Energia Oy, 1,75 senttiä / kWh). 

Mika Mäkinen

Päivitetty: 2024-05-07
Mika on kansainvälisen markkinoinnin osaaja ja KTK. Hän on vastannut Sähkökuninkaan asiantuntevista artikkeleista alusta alkaen. Mikan kirjoitusten taustalla on halu auttaa suomalaisia navigoimaan sähkösopimusten ja sähköön liittyvien aiheiden ympärillä. Lisäksi Mika haluaa antaa vinkkejä kotitalouksille siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida oman sähkösopimusten hallinnoinnissa ja vertailussa.

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

Hehku Energia kokemuksia 2024

Minkälaisia kokemuksia Hehku Energian asiakkailla ovat? Tässä meidän analyysimme:  Asiakkaiden kokemuksia Hehkusta – Google ja nettiarvostelut  Mitä mieltä Google kansa ...

Sähkön hinta ennuste 2023 ja pörssisähkön keskihinta 

Pörssisähkön keskihinta vuonna 2023 oli 7,00 snt/kWh. Ennuste sähkön keskihinnalle vuonna 2023 oli lähellä toteutunutta sähkön keskihintaa, kun katsotaan futuurien ...
Kausisähkö - mitä se tarkoittaa

Kausisähkö – mitä se tarkoittaa?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta talviajaksi ja kesäajaksi. Tällöin talvikauden hinta on korkeampi kuin kesäkautena, jolloin sähkön ...