Kuinka nopeasti sähkösopimus tulee voimaan?

Tästä artikkelista saat infoa sähkösopimuksen voimaantulosta. Kuinka nopeasti sähkösopimus tulee voimaan, ja miten nopeasti sähköt voidaan kytkeä päälle.

Kuinka nopeasti sähkösopimus tulee voimaan?

Sähkösopimus voi tulla voimaan nopeimmillaan jo seuraavana arkipäivänä sen tekemisestä. Useimmat sähköyhtiöt mahdollistavat aloituspäivän valitsemisen jo sopimusta tehdessä, ja sopimus voi alkaa aikaisintaan seuraavana päivänä – ei koskaan takautuvasti. Jos sopimusta ei tehdä ajoissa ennen esimerkiksi muuttoa, sähköntoimitus ei voi alkaa heti.

Sopimuksen voimaantulossa on kyse siitä, milloin sähköyhtiö ja asiakas sopivat sähköntoimituksen aloittamisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sähkönmyyjä ilmoittaa verkkoyhtiölle uuden sopimuksen tiedot, ja verkkoyhtiö valmistautuu toteuttamaan toimituksen aloituksen valittuna päivänä.

Kuluttajan kannalta sopimuksen voimaantulopäivä on tärkeä päivä, sillä siitä lähtien sähkönkulutuksesta aletaan laskuttaa uuden sopimuksen hinnoilla.

Jos käyttöpaikassa on jo sähköt päällä, toimitus alkaa ilman toimenpiteitä. Jos sähköt on katkaistu, tarvitaan erillinen kytkentä, mutta se liittyy sopimuksen toteutukseen – ei sen voimaantuloon. Olennaista on siis tehdä sopimus ajoissa, vähintään 1–3 arkipäivää ennen toivottua aloituspäivää.

Sähkön kytkentä ja pikakytkentä: mitä tulee tietää?

Sähkösopimuksen solmiminen ei yksin riitä siihen, että sähköt alkavat heti virrata kiinteistössä – tarvitaan myös verkkoyhtiön suorittama sähköjen kytkentä. Mikäli kohteessa on sähköt jo valmiiksi päällä, sähkön toimitus alkaa automaattisesti sopimuksen mukaisena päivänä.

Tilanne on kuitenkin toinen, jos sähköt on katkaistu esimerkiksi edellisen asukkaan lähdön yhteydessä tai jos kyseessä on uusi rakennus. Tällöin verkkoyhtiön täytyy fyysisesti käydä kytkemässä sähköt, ja tähän tarvitaan ennakkoilmoitus.

Normaalisti verkkoyhtiö tarvitsee kytkentää varten vähintään 2–5 arkipäivää varoitusaikaa. Jos sähköjä tarvitaan tätä nopeammin, voi asiakas pyytää pikakytkentää. Tämä onnistuu useimmissa tapauksissa, mutta siitä veloitetaan erillinen, usein huomattava lisämaksu – joskus jopa useita satoja euroja.

sähkön kytkentä

Kytkentäpäivä ja -aika riippuvat myös siitä, mihin aikaan tilaus tehdään: aamupäivän aikana jätetyt tilaukset voivat ehtiä jo saman päivän aikana käsittelyyn, mutta iltapäivän jälkeen tehdyissä tilauksissa aikaisin mahdollinen kytkentä siirtyy seuraavalle päivälle.

Sähkösopimuksen voimaantulo muuton yhteydessä

Muuton yhteydessä sähkösopimus tulisi hoitaa kuntoon hyvissä ajoin – mieluiten noin kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Tämä varmistaa sen, että sopimus ehtii voimaan toivotussa aikataulussa ja että sähköt ovat päällä heti uuteen kotiin saavuttaessa. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos muuttokohteessa sähköt ovat katkaistu tai jos kyseessä on upouusi asunto tai talo, jossa sähköliittymä on vasta otettu käyttöön.

Monet kuluttajat luulevat, että sähkösopimus siirtyy automaattisesti uuteen osoitteeseen. Näin ei kuitenkaan ole – sopimus täytyy aina tehdä uudelleen uuteen käyttöpaikkaan. Jos tätä ei tehdä ajoissa, muuttopäivänä voi odottaa epämiellyttävä yllätys: sähköt eivät toimi. Sähköyhtiöt eivät myöskään voi taata kytkentää viikonloppuna tai arkipyhinä ilman lisäpalveluja ja -maksuja, joten ajoitus on avainasemassa.

Jos taas vanhassa kodissa on vielä voimassa oleva sähkösopimus, se tulee erikseen irtisanoa tai siirtää uuteen osoitteeseen. Tämä onnistuu yleensä samalla lomakkeella tai kirjautumalla sähköyhtiön asiakasportaaliin.

Lue kattava artikkeli aiheesta: Sähkösopimus ja muutto. Saat siitä kaiken tarvittavan infon muuttamiseen liittyen.

Muista kilpailuttaa sähkösopimuksesi muuton yhteydessä! Löydät parhaat sähkötarjoukset tietysti Sähkökuninkaan sivuilta: Suomen parhaat sähködiilit tästä. Välillä sähkösopimuksen kilpailutus unohtuu vuosien ajaksi, ja maksat suotta liikaa. Muuton yhteydessä sinulla on oikeus irtisanoa myös määräaikainen sopimus ennen määräajan päättymistä.

Mitä tapahtuu, jos sähköt eivät ole päällä?

Jos sähköt eivät ole päällä muuttopäivänä tai uuden sopimuksen alkaessa, on kyse usein siitä, että sähköntoimitus on aiemmin katkaistu ja vaatii uudelleenkytkennän. Ensimmäinen toimi on tarkistaa, onko sähkösopimus tehty ja milloin sen pitäisi alkaa. Jos sopimus on kunnossa mutta sähköt eivät silti toimi, kannattaa olla heti yhteydessä alueelliseen verkkoyhtiöön – ei pelkästään sähkönmyyjään.

Verkkoyhtiö tarkistaa tilanteen ja voi järjestää kytkennän, mutta tähän voi kulua aikaa – etenkin jos pyyntö tulee iltapäivällä, viikonloppuna tai pyhäpäivänä. Tässä tilanteessa voi olla mahdollista tilata pikakytkentä, mutta se edellyttää lisämaksua ja riippuu verkkoyhtiön resursseista. Joissain tapauksissa verkkoyhtiö ei välttämättä ehdi kytkemään sähköjä heti, jolloin joudutaan odottamaan seuraavaan arkipäivään.

Käytännössä ilman sähköä jääminen voi aiheuttaa monenlaista harmia: ruoan säilytys, lämmitys, valaistus ja internetyhteydet saattavat olla toimimattomia. Tämän vuoksi sähkösopimus ja mahdollinen kytkentä tulee hoitaa hyvissä ajoin ennen muuttoa tai käyttöönottoa, eikä viime hetkellä. Ennakoimalla vältytään turhilta yllätyksiltä ja lisäkustannuksilta.

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika on kansainvälisen markkinoinnin osaaja ja KTK. Hän on vastannut Sähkökuninkaan asiantuntevista artikkeleista alusta alkaen. Mikan kirjoitusten taustalla on halu auttaa suomalaisia navigoimaan sähkösopimusten ja sähköön liittyvien aiheiden ympärillä. Lisäksi Mika haluaa antaa vinkkejä kotitalouksille siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida oman sähkösopimusten hallinnoinnissa ja vertailussa.

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

sähkösopimuksen irtisanominen

Sähkösopimuksen irtisanominen: Näin toimit oikein!

Sähkösopimuksen irtisanominen on toimenpide, joka tulee vastaan meille jokaiselle – viimeistään muuton yhteydessä. Saat tästä artikkelista ohjeet miten sähkösopimus irtisanotaan ...
pörssisähkö kokemuksia

Pörssisähkö kokemuksia suoraan kuluttajilta

Pörssisähkösopimus on monille suomalaisille yhä kiinnostavampi vaihtoehto. Sen suurin etu on mahdollisuus hyödyntää sähkömarkkinoiden vaihtelua ja ajoittaa oma kulutus edullisille ...
aurinkopaneeli

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi Utajärvellä – ja tämä on vasta alkua

Suomi on ottanut valtavan harppauksen kohti kestävämpää energiatulevaisuutta: Utajärven Isosuon aurinkovoimalan sähköntuotanto on käynnistynyt. Kyseessä on jo nyt maan suurin ...