Sähkösopimuksen irtisanominen: Näin toimit oikein!

Sähkösopimuksen irtisanominen on toimenpide, joka tulee vastaan meille jokaiselle – viimeistään muuton yhteydessä. Saat tästä artikkelista ohjeet miten sähkösopimus irtisanotaan ja mitä kaikkia asioita sinun on huomioitava.

Sähkösopimuksen irtisanominen

Sähkösopimuksen irtisanominen tapahtuu eri säännöillä riippuen sähkösopimuksesi tyypistä. Sähkösopimukset voidaan jakaa tässä yhteydessä kahteen erilaiseen kategoriaan:

  1. Määräaikainen sähkösopimus
  2. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Käydään seuraavaksi läpi sähkösopimuksen irtisanominen molemmissa tapauksissa.

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen on mahdollista lähtökohtaisesti vain muuton yhteydessä. Jos olet tehnyt esimerkiksi 12 kuukauden määräaikaisen sähkösopimuksen, sinun on pidettävä sopimus 12 kuukautta. Et voi noin vain irtisanoa määräaikaista sopimusta ja ottaa tilalle halvempaa.

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen onnistuu muuton yhteydessä, koska sähkösopimukset ovat aina asuntokohtaisia. Vaikka et haluaisi irtisanoa määräaikaista sopimustasi muuton yhteydessä vaan pitää sen ennallaan, sinun on solmittava silti uusi sopimus sähköyhtiön kanssa uuteen asuntoosi.

Lue lisää: Sähkösopimus muuton yhteydessä.

sähkösopimus irtisanominen muutto

Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat myös ”sopimusturvaa” tai vastaavaa vakuutusta. Jos maksat sähköyhtiölle tästä ominaisuudesta, sinulla on mahdollisuus irtisanoa myös määräaikainen sopimus ennen määräaikaa. Jos haluat ottaa tällaisen turvan, tarkista sen ehdot huolella sähköyhtiöltäsi.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanominen

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanominen on huomattavasti helpompaa kuin määräaikaisen. Voit irtisanoa tällaisen sähkösopimuksen milloin tahansa vain 14 vuorokauden varoitusajalla. Sopimuksen vaihtaminen onnistuu nopealla aikataululla myös ilman muuttoa!

Vaikka olisit lähtökohtaisesti tyytyväinen sopimukseesi, suosittelemme aina kilpailuttamaan sähkösopimuksen muuton yhteydessä. Löydät Sähkökuninkaan valikoimista sekä halvimmat pörssisähkösopimukset että halvimmat toistaiseksi voimassa olevat sopimukset. Myös pörssisähkö on määräajaltaan toistaiseksi voimassa oleva.

Muutossa siirrytään usein myös isompaan asuntoon, jossa lämmitysratkaisu voi olla erilainen. Jos sähkön kulutuksesi nousee tai muuttuu, sillä voi olla iso merkitys siihen, mikä sopimus on kannattava.

Sähkösopimuksen irtisanominen vs. purkaminen vs. peruuttaminen

Sähkösopimuksen irtisanominen, purkaminen ja peruuttaminen ovat eri asioita, vaikka ne kaikki liittyvät sopimuksen päättämiseen. Käydään seuraavaksi läpi, miten nämä kolme tilannetta eroavat toisistaan.

  • Irtisanominen tarkoittaa sopimuksen päättämistä irtisanomisajan puitteissa. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa 14 päivän irtisanomisajalla. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa ilman erityistä syytä.
  • Purkaminen puolestaan tarkoittaa sopimuksen välitöntä päättämistä poikkeustilanteessa, kuten sopimusrikkomuksen tai sähkön toimituksen estymisen vuoksi.
  • Peruuttaminen koskee tilanteita, joissa sopimus on tehty etänä tai puhelimitse. Tällöin sinulla on 14 päivän peruutusoikeus ilman erityistä syytä. Peruutus ei vaadi irtisanomisaikaa eikä erillistä perustelua.

Näiden kolmen menettelyn eroilla on suuri merkitys esimerkiksi mahdollisissa lisäkustannuksissa ja sopimusvastuissa.

Voiko olla kaksi sähkösopimusta yhtäaikaa?

Kyllä, sinulla voi olla kaksi sähkösopimusta yhtäaikaa. Tämä johtuu siitä, että sähkösopimukset ovat aina asuntokohtaisia eivätkä henkilökohtaisia.

Esimerkiksi puhelinliittymä on henkilökohtainen ja kulkee aina mukanasi – muutitpa mihin päin Suomea tahansa. Sähkösopimus on sen sijaan asuntokohtainen. Jos sinulla on esimerkiksi asunto kaupungin keskustassa ja kesämökki maalla, teet molempiin niihin oman sähkösopimuksen.

Muista aina irtisanoa sähkösopimus vanhasta asunnostasi muuton yhteydessä, ettet suotta maksa sähköä toisten käytöstä.

Kuolinpesän sähkösopimuksen irtisanominen

Kun henkilö kuolee, hänen tekemänsä sähkösopimus ei pääty automaattisesti, vaan kuolinpesän osakkaiden on huolehdittava sopimuksen irtisanomisesta. Kuolinpesän sähkösopimuksen irtisanominen tapahtuu seuraavasti:

  1. Ota yhteyttä sähkönmyyjään mahdollisimman pian kuoleman jälkeen. Useimmat yhtiöt hyväksyvät irtisanomisen puhelimitse tai sähköpostitse.
  2. Ilmoita vainajan tiedot, kuten nimi, osoite ja mahdollinen asiakasnumero.
  3. Ilmoita kuolinpäivä ja pyydä, että sopimus päätetään sen mukaan. Joissain tapauksissa voidaan sopia myöhemmästä päättymispäivästä, jos asunto jää väliaikaisesti käyttöön.
  4. Todista oikeus asiointiin, jos yhtiö sitä vaatii – esimerkiksi toimittamalla virkatodistus tai kopio perukirjasta.
  5. Lopullinen mittarilukema saatetaan pyytää, jotta loppulasku voidaan laatia tarkasti.

Huomaa, että sähkösopimuksen irtisanominen kuolinpesässä ei aina ole järkevää heti, jos asunto jää tyhjilleen mutta säilyy käytössä tai myyntiä/tyhjennystä odottamassa. Ilman sähköä lämmitys lakkaa, mikä voi aiheuttaa kosteusvaurioita tai homeongelmia, etenkin talvella. Myös turvajärjestelmät (esim. murtohälyttimet tai palovaroittimet) voivat lakata toimimasta.

Fiksumpi tapa on usein siirtää sopimus kuolinpesän nimiin ja jatkaa sähkön toimittamista ainakin siihen asti, että asunnon tulevaisuus (myynti, tyhjennys, uusi vuokralainen) on selvillä. Sopimus voidaan myöhemmin irtisanoa hallitusti oikeaan aikaan.

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika on kansainvälisen markkinoinnin osaaja ja KTK. Hän on vastannut Sähkökuninkaan asiantuntevista artikkeleista alusta alkaen. Mikan kirjoitusten taustalla on halu auttaa suomalaisia navigoimaan sähkösopimusten ja sähköön liittyvien aiheiden ympärillä. Lisäksi Mika haluaa antaa vinkkejä kotitalouksille siitä, mitä kaikkea kannattaa huomioida oman sähkösopimusten hallinnoinnissa ja vertailussa.

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

sähkösopimuksen irtisanominen

Sähkösopimuksen irtisanominen: Näin toimit oikein!

Sisällysluettelo Sähkösopimuksen irtisanominen Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanominen Sähkösopimuksen irtisanominen vs. purkaminen vs. peruuttaminen Voiko olla kaksi ...
pörssisähkö kokemuksia

Pörssisähkö kokemuksia suoraan kuluttajilta

Pörssisähkösopimus on monille suomalaisille yhä kiinnostavampi vaihtoehto. Sen suurin etu on mahdollisuus hyödyntää sähkömarkkinoiden vaihtelua ja ajoittaa oma kulutus edullisille ...
aurinkopaneeli

Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi Utajärvellä – ja tämä on vasta alkua

Suomi on ottanut valtavan harppauksen kohti kestävämpää energiatulevaisuutta: Utajärven Isosuon aurinkovoimalan sähköntuotanto on käynnistynyt. Kyseessä on jo nyt maan suurin ...