Sähkö vertailu

Sähkö vertailu – vertaa sähkösopimukset minuuteissa 

Sähkön hintaa kannattaa vertailla, sillä niiden hinnoissa on suuria eroja. Sähkö vertailu on ajankohtaista monelle suomalaiselle, sillä sähkön hinta on noussut merkittävästi viime vuosina. 

Sähkön hintaa vertailtaessa on hyvä huomioida, että hinnoittelussa on erilaisia sopimusmalleja. Vertaa sähkön hinnassa:  

Lisäksi sähköyhtiöt laskuttavat kiinteän perusmaksun, joka ei ole riippuvainen sähkön kulutuksen määrästä.

Voit vertailla eri sähkösopimuksia ja sähkön hintaa helposti ja maksutta vertailu palvelun avulla minuuteissa.

Sähkön hinta vertailu kannattaa 

Sähkösopimuksissa on suuria eroja. Siksi sähkön hintaa kannattaa vertailla huolellisesti. Tärkeimmät tekijät sähkösopimuksen vertailuun ovat: 

  1. Haluatko markkinahintaista sähköä eli pörssisähköä 
  2. Haluatko kiinteähintaisen sähkösopimuksen
  3. Haluatko yleissähkö sopimuksen 
  4. Vertaile kiinteän perusmaksun on 

Sähkön hinta vertailu on fiksua, sillä sen perusteella selvität nopeasti tarjolla olevat eri sopimusmallit ja hinnat. Ennen vertailua on hyvä pohtia, kiinnostaako sinua enemmän markkinahintainen sähkö vai kiinteähintainen sähkösopimus. 

Yleissähkö on sähkösopimus, jossa maksat kiinteää sähkön hintaa sopimuskauden ajan. Se on suosittu sähkösopimuksen muoto, jossa tiedät tarkkaan sähkön hinnan. 

Jos haluat kiinteähintaisen sähkösopimuksen, voit hyvin vertailla eri sopimuksia keskenään. Paras kiinteä sähkösopimus on se, jossa on alhaisin kustannus sähkölle. 

Vertaile myös sopimuksen pituutta ja kiinteää perusmaksua. Kiinteä perusmaksu laskutetaan kuukausittain riippumatta siitä, paljonko sähköä käytetään. Mikäli sähkönkulutuksesi on pientä, voi kiinteä perusmaksu olla merkittävä kuluerä.

Näin sähkön vertailu onnistuu 

  1. Kilpailuta sähkösopimus ilmoittamalla tiedot asunnosta ja hakijasta 

    Kilpailuttaminen on nopeaa ja helppoa. 

  2. Vertaa hintoja ja eri sopimusmalleja

    Mieti, haluatko kiinteähintaisen vai pörssisähköä.  

  3. Valitse paras sähkösopimus 

    Valitse edullisin tarjous, jossa on sinulle sopivimmat ehdot. 

  4. Allekirjoita sopimus ja ota käyttöön 

    Uusi sähköyhtiö voi tehdä puolesta ilmoituksen uudesta sopimuksesta vanhalle sähköyhtiölle. 

Sähkösopimusten vertailu voi säästää satoja euroja vuodessa 

Voit säästää jopa satoja euroja vuodessa, kun löydät edullisimman sähkösopimuksen vertailun avulla. Säästöjen määrä riippuu siitä, minkälainen sähkösopimus sinulla on käytössä ja mikä on oma sähkönkulutus. 

Sitä enemmän käytät sähköä, sitä enemmän voit potentiaalisesti säästää edullisemmalla sähköllä. Sähkösopimuksen kilpailutus kannattaa kaikella sähkökäytön määrällä, sillä vertailu on nopeaa ja maksutonta. 

Kun säästät rahaa halvemmalla sähkösopimuksella, jää sinulla rahaa enemmän muuhun elämiseen. Valitse edullisin sähkösopimus jo tänään, niin oma sähkölasku laskee nopeasti!

Halvin sähkösopimus riippuu käyttökohteesta

Tietty sähkösopimus voi olla edullisempi toiseen käyttökohteeseen. Koska kerrostalossa sähkön käyttö on vähäisempää, usein iso osa sähkölaskun hinnasta koostuu sähkölaskun perusmaksusta. Tällöin vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kuukausittain tehtävään minimilaskutukseen. 

Omakotitalossa sähkön kulutus on suurempaa. Tällöin suurin osa laskun hinnasta muodostuu sähkön kulutuksesta. Kiinnitä silloin vertailussa erityistä huomiota sähkön hintaan. 

Pieneen kerrostaloasuntoon usein edullisin sähkösopimus on sellainen, jossa ei ole kiinteää perusmaksua. Omakotitalossa puolestaan edullisin sopimus on se, jossa on matalin hinta sähkön käytölle. 

Usein kiinteähintainen sopimus on kallein 

Kiinteä sopimus tarkoittaa, että maksat kiinteää kuukausihintaa ja siihen sisältyy tietty määrä sähkön käyttöä. Ylimenevästä sähkön käytöstä laskutetaan hinnaston mukaisesti erikseen lisähintaa. 

Kiinteä sopimus on lähes aina kaikkein kallein vaihtoehto. Kun haluat löytää edullisimman sähkösopimuksen, ei kiinteähintaista sopimusta kannata usein valita. Parempi vaihtoehto on usein kiinteähintainen sähkö, jolloin maksat käytön mukaan kiinteää hintaa sähkösopimuksessa. 

Yleissähkö on monelle hyvä valinta 

Yleissähkö on sopimus, jossa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Tällöin päivällä, kellonajalla tai sähkön pörssihinnalla ei ole vaikutusta omaan sähkölaskuun. 

Yleissähkö on suosittu sopimusmuoto, sillä se tuo ennakoitavuutta sähkölaskun hintaan. Jos et halua jännittää aina sähkön pörssihintaa, yleissähkö voisi sopia sinulle parhaiten. 

Yleissähkö eroaa kiinteähintaisesta sopimuksesta siten, että kiinteähintaisessa sopimuksessa on sovittu etukäteen sähkömäärä ja ylimenevästä osuudesta laskutetaan erikseen. Koska kiinteähintainen sopimus on lähes aina kallein vaihtoehto, sopii yleissähkö sopimus paremmin hyvän sopimuksen metsästäjälle.

Mistä sähkösopimuksen hinta koostuu? 

Sähkön hinta koostuu kahdesta tekijästä: 

  1. Kuukausikohtainen perusmaksu (tyypillisesti 2 – 5 euroa kuukaudessa)
  2. Kulutukseen perustuva sähkön käyttö 

Pörssisähkössä energian hinta määräytyy jokaiselle vuorokauden tunnille erikseen, joten laskutettava hinta perustuu asiakkaan energiankulutukseen kyseisen tunnin aikana sekä sähköpörssin tuntihintaan, johon lisätään myös arvonlisävero sekä sähköyhtiön perimä marginaali.

Lisäksi sähköyhtiöt laskuttavat kiinteän perusmaksun, joka ei ole riippuvainen sähkönkulutuksen määrästä.

Kiinteähintaisessa sopimuksessa sähkön hinta on kiinteä sopimuskauden ajan, jolloin maksat sopimuksen mukaisesti sähkön käytön mukaan. 

Mikä on pörssisähkö ja miten se eroaa kiinteähintaisesta sähköstä?

Kiinteähintainen sähkösopimus tarkoittaa, että maksat määräaikaisessa sähkösopimuksessa koko ajan samaa hintaa sähkön käytöstä. Hinta määritellään sopimuksessa ja se ei muutu sopimuksen aikana. Maksat kulutuksen mukaan siis kiinteää hintaa sähköstä. 

Pörssisähkö on markkinahintainen sähkön hinta, joka seuraa Nord Pool -sähköpörssin spot-hintaa tuntikohtaisesti. Käytännössä siis sähkölaskun hinta perustuu käytön ja käyttöaikana olevan pörssihinnan mukaan.

Eri sähkösopimusten vertailu

Mieti jo etukäteen ennen sähkösopimusten vertailua, haluatko mielummin ostaa sähkön markkinahinnalla vai sopimuskauden ajan kiinteällä hinnalla. Tässä asioita, jota sinun tulisi vertailla eri sähkö sopimuksissa: 

  • Onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva 
  • Kuinka pitkä on sopimusaika? 
  • Haluanko pörssisähkön vai kiinteähintaista sähköä? 

Kun tiedät, mitä haluat sähkösopimuksesta, on vertailu paljon helpompaa! Voit maksutta kilpailuttaa sähkösopimukset. Näin selvität nopeasti, mistä saat parhaan sähkösopimuksen. 

Kannattaako valita pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus? 

Historiallisesti katsottuna pidemmällä aikavälillä pörssisähkö on ollut kiinteähintaista edullisempaa. Kumpi on parempi valinta, riippuu myös omista preferensseistä. 

Kiinteähintaisen sopimuksen etuna on ennustettavuus. Sinun ei tarvitse seurata silloin markkinahintoja ja pelätä, että käytät sähköä juuri hinta piikissä paljon. Lisäksi saat sen avulla turvaa sähkön hinnan nousua vasten, sillä maksat sopimuksessa juuri etukäteen sovittua sähkön hintaa. 

Pörssisähkön käyttö sopii niille, jotka haluavat maksaa juuri markkinahintaa sähköstä. Vuonna 2022 pörssisähkön hinta on noussut kovasti ja moni on halunnut vaihtaa sopimuksen kiinteähintaiseen sopimukseen. Kun käytät pörssisähköä, kannattaa omaa sähkönkulutusta siirtää pois hintapiikkien aikaan. 

Pörssisähkön hinta heiluu

Pörssisähkön hintaan vaikuttavat tarjonta- ja kysyntäennusteet. Näihin taas vaikuttavat esimerkiksi lämpötila ja tuulisuus sekä kellonaika. Jokainen tunti määrittyy omana tuntihintana sähköpörssissä. Esimerkiksi yöllä, kun sähkönkulutus on matalampaa, on myös sähkön pörssihinta alhaisempi. 

Miksi tuulisuus vaikuttaa pörssisähkön hintaan? Koska merkittävä osa Suomen sähköntuotannosta nykyään tulee tuulivoimaloista. Koska sähköä ei voi varastoida, tarkoittaa se sitä että tuulisena aikana tuulivoimalat tuottavat sähköä paljon enemmän kuin on kysyntää, jolloin pörssihinta laskee alas. 

Kun taas kysyntää on paljon esimerkiksi kylmillä pakkaskeleillä, nousee sähkön kysyntä paljon ja silloin hinta nousee. Kylmällä kelillä ei usein ole yhtä tuulista kuin kesällä tai syksyllä, jolloin tuulivoimaloista ei saada tuotettua sähköä yhtä paljon. 

Tänä vuonna Ukrainan sota on vaikuttanut paljon energian hintaan. Sota on tuonut epävarmuutta markkinoille, sillä suuri osa sähköntuotannosta tuotetaan kaasun ja kivihiilen avulla. Kun näiden hinnat nousevat, nousee myös sähkön hinta, sillä sähkön tuottaminen maksaa enemmän. 

Sähkösopimuksen pituus – toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen? 

Sähkösopimuksia vertailtaessa kannattaa kiinnittää huomio siihen, kuinka pitkä sopimusaika on. Kun sopimusaika päättyy, sovitaan uusi sopimus sähköyhtiön kanssa. Sopimustyyppejä on kaksi erilaista: toistaiseksi voimassa oleva ja määräaikainen sopimus. 

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Nimensä mukaisesti toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa niin kauan, kunnes sopimus irtisanotaan. Irtisanomisaika on 14 päivää, joten sopimuksen voi vaihtaa nopeasti edullisempaan. 

Vuonna 2022 on ollut tapauksia, jossa sähköyhtiö on halunnut eroon toistaiseksi voimassa olevista sopimuksista. Tämä on ongelmallista ollut monelle kuluttajalle, jotka ovat olettaneet voivansa jatkaa nykyistä sopimusta pitkään. 

Määräaikainen sopimus 

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa tyypillisesti 1 – 2 vuotta, mutta markkinoilla on ollut tarjolla myös 36 kuukauden mittaisia sopimuksia.

Huomioi, että lain mukaan määräaikainen sopimus voi sitoa kuluttajaa vain 24 kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka sovit 36 kuukauden mittaisen sähkösopimuksen, olet lain puolesta velvollinen olemaan asiakkaana vain 24 kuukautta. 

Usein parhaat sopimukset tehdään määräaikaisella sopimuksella, sillä sähköyhtiöt haluavat sitouttaa asiakkaansa pidemmäksi aikaa asiakkaaksi. Kun vertaat sopimuksia, mieti kuinka pitkäksi aikaa olet valmis sitoutumaan olemaan sähköyhtiön asiakkaana. 

Vertaa sähkösopimuksen hintaa jo tänään  

Sähkön hinta vertailu kannattaa tehdä, sillä eri sähkösopimuksissa on merkittäviä eroja. Suurimmat erot eri sopimuksissa liittyvät siihen, ostetaanko sähköä markkinahinnalla vai kiinteällä hinnalla. 

Kiinteähintaisissa sopimuksissa on isoja eroja. Hinta ratkaisee parhaan sähkösopimuksen. Myös sähkösopimuksen pituutta kannattaa vertailla, sillä määräaikaisia sopimuksia voidaan tarjota eri pituuksilla. 

Ei voida sanoa yksiselitteisesti, kannattaa sähkösopimus ostaa pörssihinnalla vai kiinteällä hinnalla. Tähän vaikuttaa paljon se, mitä itse arvostaa omassa taloudessa. Kiinteä hinta tuo ennakoitavuutta arkeen, sillä maksat sopimuskauden ajan samaa hintaa sähkön käytöstä. 

Toisaalta sähkön hinnan ollessa nyt korkealla kiinteähintaisten sopimusten hinnat ovat korkealla. Pyytämällä tarjousta voit vertailla, kumpi on sinulla sopivampi muoto ostaa sähköä. 

Sähkösopimusten vertailu on maksutonta ja vertailu ei sido sinua mihinkään. Sähkökuninkaan avulla selvität, mistä saat parhaan tarjouksen! 

Usein kysyttyä sähkö vertailusta

Maksaako sähkön kilpailutus? 

Sähkön kilpailutus on täysin maksutonta ja ei sido sinua mihinkään. Vertailun avulla voit verrata helposti ja nopeasti eri sähkösopimuksen hintoja ilman, että jokaista sopimusta tarvitsee vertailla erikseen verkkosivuilla. Sähkön kilpailutuksen avulla voit vertailla eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia. 

Kuinka usein sähkövertailu kannattaa tehdä?

Sähkön hinnan vertailu kannattaa tehdä säännöllisesti, sillä sopimuksen vaihtaminen on nopeaa ja voi säästää merkittävästi kuluissa. Vertaile sähkösopimuksia ainakin vuosittain ja vaihda edullisimpaan sopimukseen. 

Mihin sähkön hinta perustuu? 

Sähkön hinta eli pörssisähkön hinta perustuu Nord Pool – sähköpörssin hintaan. Nord Pool-sähköpörssi on pohjosmaiden yhteinen sähköpörssi, josta sähköyhtiöt ostavat sähköä markkinahintaan. Pörssisähkön hinta perustuu kysyntään ja tarjontaan. Kun sähkön tarjonta ylittää kysynnän, laskee sähkön hinta. Sähkön hintaan vaikuttaa odotukset tulevasta kysynnästä ja tarjonnasta.

Kuinka valita paras sähkösopimus? 

Paras sähkösopimus riippuu omista tarpeista ja sähkön kulutuksesta. Jos sinulla on omakotitalo, on tärkeä vertailla sähkösopimuksen hinnassa sähkön hintaa. Pienessä kerrostalossa asuvan sähkön kulutus on pienempää, jolloin vertailussa kannattaa kiinnittää huomio kiinteään kuukausimaksuun. Lisäksi on hyvä vertailla, mihin haluaa hinnan perustuvan. Voit tehdä sähkösopimuksen pörssisähköön sidottuna hintana tai määräaikaisella sopimuksella kiinteän hinnan sähkölle.

Mikä on kiinteä kuukausimaksu sähkösopimuksessa? 

Kiinteä kuukausimaksu sähkösopimuksessa on kuluerä, jota maksat joka kuukausi riippumatta siitä, paljonko sähköä käytetään. Erityisesti vähän sähköä kuluttavat pienessä kerrostalossa asuvat henkilöt kannattaa kiinnittää huomio kiinteään kuukausimaksuun, sillä se on merkittävä kuluerä sähkölaskussa.

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika kirjoittaa ajankohtaisista aiheista freelancer-kirjoittajana. Mika pyrkii kirjoittamaan sähköstä, sopimuksista ja markkina ilmiöistä mahdollisimman selkeästi, jota on helppoa lukea kenen tahansa. Mika asuu Vantaalla yhdessä avovaimon kanssa. Mika harrastaa juoksemista ja kuntosalilla käyntiä. Lisäksi kiinnostuksen aiheena on penkkiurheilu, josta lempi lajeina on jalkapallo, jääkiekko ja moottoriurheilu.

Sähkösopimuksien vertailu kannattaa, sillä hinnoissa voi olla suuria eroja. Vertailemalla eri sopimuksia keskenään selvität, mistä voit saada parhaan sähkösopimuksen.

Palvelut

Sähkö Vertailu

Yhteystiedot

Mannerheimintie 45 A
00250,Helsinki 
Suomi
046 597 2612
asiakaspalvelu@sahkokuningas.fi

046 597 2612