Sähkön veroale

Sähkön veroale eli arvonlisäveron alennus

Sähkön veroalennus tarkoittaa, että sähkön arvonlisävero lasketaan väliaikaisesti 10% tasolle aikaisemmasta 24% prosentista.

Sähkön veroalennus koskee kaikkia sähkölaskuja. Riippuen omasta kulutuksesta säästöä voidaan saada alennuksen aikana jopa satasia kuussa talvikuukausina.

Sähkön myyntiin sovellettava alv-alennus koskee sähköenergian hintaa, kuukausi- tai perusmaksua sekä uusiutuvan energian lisämaksua. Sähköveron alennus ei koske sähkön siirtoa. 

Sähkön veroale astuu voimaan joulukuun ensimmäinen päivä 2022. Alennus on voimassa aina huhtikuun loppuun asti.

On arvioitu, että kyseinen veroalennus vähentää saatavia verotuloja 290 miljoonaa euroa. Alennuksen tarkoituksena on auttaa kotitalouksia sähkön hinnan noustessa Ukrainan sodan johdosta.

sähkön vero ale faktat

Muita päätettyjä sähkötukia kuluttajalle

Hallitus on päättänyt sähkön arvonlisäveron alennuksen lisäksi kahdesta muusta tuesta sähkölaskuihin liittyen:

1.     Sähkövähennys tuloverotuksesta, jos sähkölasku ylittää tammi-huhtikuun 2023 välisenä aikana 2 000 euroa.

2.     Sähkötuki toimeentulotuen muotoisena pienituloisille, jolla ei riitä rahat sähkölaskuun.

Sähkövähennys lasketaan niistä kuluista, jotka ylittävät 2 000 euron rajan tammi-huhtikuulta. Tähän lasketaan mukaan sähköenergian hinta, arvonlisävero ja perusmaksu. Sähkön siirtoa ei lasketa mukaan. 2 000 euron ylittävältä osalta saat 60% sähkövähennystä, maksimi vähennys on kuitenkin 2400 euroa. Tuesta on ensin omavastuuta 100 euroa, joka vähennetään sähkövähennyksestä. Tässä verohallinnon esimerkki:

Esimerkki: Maksat tammi-huhtikuussa 2023 vakituisen asuntosi sähköstä sähköenergialaskuja 3 000 euroa. Sähkövähennys lasketaan niistä kuluista, jotka ylittävät 2000 euron rajan eli 1 000 eurosta. Vähennys on 60 % x 1 000 e = 600 e. 

Jos et tee muuta kotitalousvähennystä, 600 eurosta menee ensin 100 euron omavastuu. Saat sähkövähennystä 500 euroa. Sähkövähennys – vero.fi

Säästön määrä riippuu sähkölaskun suuruudesta

 Arvonlisäveron sähkö alennuksen ja muiden tukien suurimmat hyötyjät ovat ne, joilla on suuri sähkönkulutus ja suuret sähkölaskut. Arvonlisäveron säästetty määrä on suoraan suhteessa siihen, paljonko maksat sähköenergian käytöstä tammi – huhtikuussa. 

Jos esimerkiksi sähköenergian hinta on kuukaudessa 50 euroa ja maksat normaalisti siitä päälle arvonlisäveroa 12 euroa, maksat väliaikaisesti 5 euroa arvonlisäveroa. Näin säästöä syntyy 7 euroa kuukaudessa. Jos sähkölaskun suuruus on taas 400 euroa kuukaudessa, syntyy säästöä jo 56 euroa kuukaudessa. 

Sähkön veroale on väliaikainen 

Hallituksen päättämä sähkön arvonlisäveron alennus on voimassa vain joulukuun alusta huhtikuun loppuun asti. Tämän jälkeen arvonlisävero palaa normaaliksi 24% tasolle. 

Hyvää veroalennuksessa on kulujen säästön lisäksi se, ettei tämä vaadi mitään toimenpiteitä kuluttajalta. Sähköyhtiö vähentää sähkölaskussa automaattisesti alhaisemman verotuksen arvonlisäveroon. 

Sopimuksen muodolla ei ole väliä verotukseen. Oli käytössä sitten määräaikainen sähkösopimus pörssisähköllä tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus – kaikkiin on tarjolla 10% arvonlisävero. 

Huomaa, että alennus ei koske sähkönsiirtoa, sillä arvonlisävero alennus koskee vain sähköenergian käyttöä. 

Näin arvonlisävero alennus vaikuttaa sähkölaskun hintaan

 Sähkön myyntiin sovellettava alv-alennus koskee sähköenergian hintaa, kuukausi- tai perusmaksua sekä uusiutuvan energian lisämaksua. Sähköveron alennus ei koske sähkön siirtoa. 

Otetaan kaksi esimerkkiä erilaisilla sähkölaskuilla. 

Esimerkki 1: kerrostalossa asuva kaksio, joka lämmitetään kaukolämmöllä: 

  • Perusmaksu 5 € + alv 
  • Sähkön käyttö 13 € + alv 
  • Arvonlisävero ennen alennusta 18 X 0,24 = 4,32 € 
  • Arvonlisävero alennuksen jälkeen = 18 X 0,1 = 1,8 € 
  • Säästöä 2,52 euroa / kk 

Esimerkki 2: Omakotitalo, joka lämmitetään sähköllä: 

  • Perusmaksu 5 € + alv 
  • Sähkön käyttö 320 € + alv 
  • Arvonlisävero ennen alennusta 325 X 0,24 = 78 €
  • Arvonlisävero alennuksen jälkeen 325 X 0,1 = 32,5 € 
  • Säästöä 45,5 euroa / kk 

Kuinka saan sähkön veroalen käyttöön?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä asian eteen, sillä sähköyhtiöt vähentävät automaattisesti alemman verotuksen sähkölaskusta. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse hakea alennusta verottajalta tai tehdä mitään veroalen saamiseksi.

Koska sähkön arvonlisävero peritään automaattisesti käytetyn sähköenergian päälle, määräaikana tämä arvonlisävero on 10%. Jos sähkön hinta pysyy samana, laskee sähkölaskusi käyttömäärään sidottuna.

Huomaa, että arvonlisävero kohdistuu vain sähkösopimukseen, ei sähkön siirtoon varten. Jatkossakin sähkön siirrosta veloitetaan normaali arvonlisävero, kuten aikaisemmin. 

Muista kilpailuttaa sähkösopimukset 

Sähkösopimukset kannattaa kilpailuttaa erityisesti nyt, kun hinnoissa on suurta liikehdintää. Voit säästää oikean sähkösopimuksen avulla merkittävästi rahaa, sillä kalleimman ja halvimman sähkösopimuksen erossa voi olla kulutuksesta riippuen jota satojen eurojen euro kuukaudessa. 

Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus löytyy helpoiten vertailemalla ja kilpailuttamalla eri sopimukset. Voit myös vertailla hintaa määräaikaiseen sopimukseen ja valita itselle parhaiten sopivan sähkösopimuksen. 

Sähkön hintavertailu kannattaa, sillä se on nopeaa ja ei maksa mitään. Vertailun avulla säästät kuluissa, sillä löydät helposti sinulle sopivimman sähkösopimuksen. 

Tiivistelmä: Sähkön veroalennus astunut voimaan joulukuussa 2022 

 Sähkön veroalennus on joulukuun 2022 ja huhtikuun lopun 2023 asti voimassa oleva arvonlisäveron alennus. Arvonlisävero on poikkeuksellisesti 10% normaalin 24% tilalta. Alennus koskee sähkösopimuksen sähköenergian ostoa ja perusmaksua, mutta ei sähkönsiirtoa. Sähkön siirrosta maksat siis jatkossakin normaalin veron. 

Arvonlisäveron alennuksen avulla hallitus on halunnut auttaa kuluttajia nousseen sähkön hinnan aiheutuvista kustannuksista. Koska talviaikana sähkön hinta nousee ja kulutus on kovempaa, on veronalennus annettu talvikaudeksi. 

SInun ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä, jotta saat alennuksen käyttöön. Sähköyhtiöt käyttävät laskutuksessa automaattisesti uutta arvonlisäverokantaa väliajan. Kun veronalennus päättyy, laskutetaan sähkösopimuksesta normaalisti taas 24% arvonlisäveroa. 

Usein kysyttyä sähkön arvonlisäveron alennuksesta

Mikä on sähkön arvonlisävero? 

Sähkön arvonlisävero on sama kuin normaali arvonlisäveroprosentti eli 24%. 

Mikä on sähkön veroalennus, joka astuu voimaan joulukuussa 2022?

Sähkön arvonlisäveron alennus on hallituksen myöntämä arvonlisäveron tilapäinen alennus 10% tasolle alkuperäisestä 24%. Alennus on voimassa joulukuusta 2022 huhtikuun loppuun 2023. 

Kauanko sähkön veroalennus kestää?

 Sähkön veroalennus on voimassa joulukuun alusta 2022 vuoden 2023 huhtikuun loppuun. Tällöin arvonlisävero laskee 10% tasolle normaalista 24% tasolta. 

Mihin sähkön veroalennus kohdistuu?

Veroalennus kohdistuu sähköenergian käyttöön ja perusmaksuun, ei sähkön siirtoon.  

Kohdistuuko sähkön arvonlisäveron alennus myös perusmaksuun? 

Kyllä, alennus kohdistuu myös perusmaksuun.  

Kohdistuuko sähkön veroale myös sähkönsiirtoon? 

Ei. Sähkön siirto on rajattu pois alennetusta arvonlisäverosta. Siinä maksetaan normaali arvonlisävero myös väliaikana. 

Kirjoittajan kuva

Mika Mäkinen

Mika kirjoittaa ajankohtaisista aiheista freelancer-kirjoittajana. Mika pyrkii kirjoittamaan sähköstä, sopimuksista ja markkina ilmiöistä mahdollisimman selkeästi, jota on helppoa lukea kenen tahansa. Mika asuu Vantaalla yhdessä avovaimon kanssa. Mika harrastaa juoksemista ja kuntosalilla käyntiä. Lisäksi kiinnostuksen aiheena on penkkiurheilu, josta lempi lajeina on jalkapallo, jääkiekko ja moottoriurheilu.

Haluatko säästää rahaa kilpailuttamalla sähköyhtiöt?

Sähkökuningas auttaa vertailemaan sähkösopimukset.

Blogi

Viimeisemmät artikkelit

Kausisähkö - mitä se tarkoittaa

Kausisähkö – mitä se tarkoittaa?

Kausisähkö tarkoittaa, että sähkön hinnalle annetaan kiinteä hinta talviajaksi ja kesäajaksi. Tällöin talvikauden hinta on korkeampi kuin kesäkautena, jolloin sähkön ...
sähkön marginaali

Sähkön marginaali ja myyntimarginaali 

Mitä tarkoittaa sähkön myyntimarginaali? Entä sähkön marginaali? Sähkön myyntimarginaali ja marginaali tarkoittavat samaa asiaa, eli sähköyhtiön perimää välityspalkkiota pörssisähkön spot-hinnan ...

Aikasähkö – mikä se on? 

Aikasähkö tarkoittaa, että sähkön hinta vaihtelee vuorokauden ajan mukaan. Tällöin yöajan ja päiväajan sähkö ovat erihintaisia.  Yösähkö on edullisempaa kuin ...